0

Nalewka z ciemnych winogron – część 3

nalewka z ciemnych winogron

Dziś szybki trzeci (i ostatni) etap produkcji kolejnego (miejmy nadzieję) smacznego trunku. Nalewka z ciemnych winogron – czas filtrowania, bo minęły już 3 tygodnie od etapu 2.

Zapowiada się smacznie! I kolor jaki ładny.

A rano był przymrozek, to może jednak zdecyduję się na robienie wina z winogron…

Składniki:

  • to co mamy w słoiku (słoikach) z etapu 2
  • można trochę whisky (u mnie może 0,5 szklanki – uzupełniłam drobny brak płynu do równych 1,5 l)

Potrzebny sprzęt:

  • Durszlak
  • Garnek
  • Gaza
  • Łyżka
  • Lejek
  • Butelka(-i) na zlanie nalewki

Przygotowanie:

  1. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa) i przecedzamy do garnka zawartość słoików (czyli owoce z cukrem i wódką). Łyżką wygnieść ile się da owoce, można gnieść też ręką ;)
  2. Przecedzoną ciecz (można dolać nieco whisky) zlewamy do butelek. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce do dojrzewania na nawet 6 miesięcy!

Wyjściowo miałam 1050 g winogron, 520 g cukru, 520 ml wódki i wyszło mi z tego 1,5 litra nalewki po dolaniu niewielkiej ilości whisky. Nalewka jest wyraźnie gęsta.

A swoją drogą w miniony weekend degustowałam moje tegoroczne nalewki wiśniowe i są suuuuper dobre! Jedną buteleczkę wzbogaciłam tym razem o kilka goździków i teraz mogę żałować, że to tylko jedna buteleczka :P

Nalewka z ciemnych winogron

 

Nalewka z ciemnych winogron

[c.d. 303/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>