Kolejny sposób na upchanie ogórków do słoika: ogórki z curry i zielem angielskim. Przepis od koleżanki mojej Teściowej, która to koleżanka mając w domu 4 chłopów (mąż + 3 synów) i ogródek – potrafi przetworzyć wszystko.
Kiedyś te ogórki jadłam, ale smaku już nie pamiętam więc jak otworzę swoje, to będę mieć niespodziankę.
Składniki:
- ogórki zielone
- ziele angielskie
- cebula
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki curry
Potrzebny sprzęt:
- Garnek na zalewę
- Nóż
- Łyżka
- Łyżeczka
- Deska
- Słoiki i nakrętki
- Ręczniki papierowe lub ściereczka do wycierania gwintów słoików do sucha
- Garnek do pasteryzacji słoików i ściereczka na dno garnka
Przygotowanie:
- Wodę, ocet, cukier, sól – zagotować, na koniec dodać curry. Wystudzić.
- Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na 4 części, w słupki.
- Na dno słoika (400-500 ml) dać: krążek cebuli, liść selera, 3 ziela angielskie. Potem pionowo przygotowane ogórki. Na wierzch znowu krążek cebuli i liść selera.
- Całość zalać zimną zalewą. Wyczyścić gwinty słoików, zakręcić.
- Pasteryzować 4 minuty.
Ogórki są gotowe po upływie ok. 2 tygodni.
uwielbiam ogórki z curry:) co roku je robię, choć głównie tylko dla siebie, bo u nas co każdy to lubi inne:) miło znów do Ciebie wrócić:)
Miło że wróciłaś