Inna pizza na spodzie z pizzy Madzi i Roberta. Tym razem pizza hawajska.
Pyszna pyszna!!! Cóż się więcej rozpisywać…
Aha! Idealny obiad i nagroda po dniu pełnym projektów… z mostów metalowych, betonowych i innych teorii konstrukcji mostowych
Składniki – ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży (tj. pół kostki)
- 250 ml płynu (szklanka): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 1:1
- 8 łyżek gorącej, nie wrzącej wody
- płaska łyżka soli
- 2 łyżki oleju + olej do posmarowania blachy
Składniki – nadzienie (do ułożenia na blasze 25×40 cm):
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego (takiego wielkości 190-200 g)
- 15-20 dag szynki (może być gorszej jakości, bo się piecze)
- Puszka ananasów (od razu w kawałkach, żeby było wygodnie) prawie cała
- Ok. 20 dag sera żółtego
- Przyprawy: zioła prowansalskie i oregano
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Łyżka
- Nóż
- Szklanka
- Blacha
- Tarka
- Otwieracz do puszek
- Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, w którym należy umieścić pokruszone drożdże
- Zalać drożdże 8 łyżkami wody i poczekać ze 2 minuty
- Dodać sól, olej (2 łyżki) i wyrabiać dolewając stopniowo mleko+wodę
- W razie potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody z mlekiem
- Wyrobione ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na 40-60 min
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć (odpowiednio rozciągając) na blasze wysmarowanej olejem i układać dodatki: koncentrat rozsmarować na cieście, posypać ziołami prowansalskimi, ułożyć szynkę, kawałki ananasa, starty ser i delikatnie posypać oregano po wierzchu
- Piec ok. 35 min w temp 180°C
Potwierdzam było przepyszne i objadłam się jak świnka, ech
Przetestowałem przepis – działa! Mniam