Placek z truskawkami – sam puch, podobny do biszkoptu, to przepis z notatnika mojej mamy (tego zielonego prawdopodobnie). Piekłam z telefonem przy uchu: mama dyktowała co, jak i ile, a ja robiłam
Placek jest pyszny! Lekki, łatwy do zrobienia i uwaga! STRASZNIE SZYBKO ZNIKA!!! Za szybko.
Swoją drogą – jak się skończą truskawki, to można użyć innych owoców. W oryginale występują śliwki.
Składniki (na blachę 21 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm):
- 4 łyżki oleju
- 100 g margaryny (u mnie 25 g margaryny i 75 g masła – zbierałam resztki )
- 4 jajka
- szczypta soli
- niecałe 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego lub saszetka wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki – ile się zmieści na powierzchni blachy
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Deska
- Rondelek na topienie tłuszczów
- Łyżka
- Miska
- Mikser
- Szklanka
- 1-2 kubeczki na wybijanie jajek
- Łyżeczka
- Sitko do przesiania mąki
- Silikonowa łopatka albo inna do wmieszania mąki i wygarnięcia ciasta z miski
- Blacha 21 cm x 30 cm lub tortownica 26 cm
- Papier do pieczenia lub masło/margaryna i mąka
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Truskawki opłukać, oderwać szypułki, przekroić wzdłuż na połówki.
- W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę i olej. Może zabulgotać. Odstawić na chwilkę.
- Jak tylko rozpuści się tłuszcz: szybko oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy.
- Następnie, ciągle miksując, dodawać po żółtku.
- Potem wlewać powoli jeszcze ciepły tłuszcz. Miksować. A ciasto jest ładne, żółciutkie i puszyste Wyłączyć mikser.
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do ciasta. Mieszać delikatnie ręcznie łopatką – jak przy biszkopcie – powoli i najlepiej w jedną stronę.
- Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem lub posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką), trochę wyrównać i obłożyć połówkami truskawek, przecięciem do góry.
- Piec w temp. 180-185°C przez ok. 35-40 min. Do suchego patyczka i ładnego koloru.
[…] Zobacz blog […]
Pyszności :D:D:D
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Otóż to dzięki za pochwalenie się wykorzystaniem przepisu.
a zamiast truskawek może być rabarbar bo mam sporo go w lodówce;):)???
Pewnie każde owoce i warzywa się nadadzą. U mnie też obecnie rabarbar w lodówce.