6

Placek z truskawkami – sam puch

placek z truskawkami

Placek z truskawkami – sam puch, podobny do biszkoptu, to przepis z notatnika mojej mamy (tego zielonego prawdopodobnie). Piekłam z telefonem przy uchu: mama dyktowała co, jak i ile, a ja robiłam :D

Placek jest pyszny! Lekki, łatwy do zrobienia i uwaga! STRASZNIE SZYBKO ZNIKA!!! Za szybko.

Swoją drogą – jak się skończą truskawki, to można użyć innych owoców. W oryginale występują śliwki.

Składniki (na blachę 21 cm x 30 cm lub tortownicę 26 cm):

  • 4 łyżki oleju
  • 100 g margaryny (u mnie 25 g margaryny i 75 g masła – zbierałam resztki :P )
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • niecałe 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub saszetka wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki – ile się zmieści na powierzchni blachy

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • Deska
  • Rondelek na topienie tłuszczów
  • Łyżka
  • Miska
  • Mikser
  • Szklanka
  • 1-2 kubeczki na wybijanie jajek
  • Łyżeczka
  • Sitko do przesiania mąki
  • Silikonowa łopatka albo inna do wmieszania mąki i wygarnięcia ciasta z miski
  • Blacha 21 cm x 30 cm lub tortownica 26 cm
  • Papier do pieczenia lub masło/margaryna i mąka
  • Piekarnik

Placek z truskawkami - sam puch

Przygotowanie:

  1. Truskawki opłukać, oderwać szypułki, przekroić wzdłuż na połówki.
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuścić margarynę i olej. Może zabulgotać. Odstawić na chwilkę.
  3. Jak tylko rozpuści się tłuszcz: szybko oddzielić białka od żółtek.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy.
  5. Następnie, ciągle miksując, dodawać po żółtku.
  6. Potem wlewać powoli jeszcze ciepły tłuszcz. Miksować. A ciasto jest ładne, żółciutkie i puszyste :D Wyłączyć mikser.
  7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i po trochu dodawać do ciasta. Mieszać delikatnie ręcznie łopatką – jak przy biszkopcie – powoli i najlepiej w jedną stronę.
  8. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę (wyłożoną papierem lub posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką), trochę wyrównać i obłożyć połówkami truskawek, przecięciem do góry.
  9. Piec w temp. 180-185°C przez ok. 35-40 min. Do suchego patyczka i ładnego koloru.

Placek z truskawkami - sam puch

Placek z truskawkami - sam puch

Przepis dodaję do akcji:
Lato w pełni!Milion smaków truskawek
[260/777]

6 komentarze(-y) do Placek z truskawkami – sam puch

  • Placek z truskawkami – sam puch | Przepisy na ?  pisze:

    […] Zobacz blog […]

  • mira  pisze:

    Pyszności :D:D:D

  • sałatka  pisze:

    Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Otóż to :) dzięki za pochwalenie się wykorzystaniem przepisu.

  • Madzia  pisze:

    a zamiast truskawek może być rabarbar bo mam sporo go w lodówce;):)???

    • Łucja Łucja  pisze:

      Pewnie :) każde owoce i warzywa się nadadzą. U mnie też obecnie rabarbar w lodówce.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>