Placuszki z serem to pomysł na „śniadanie – inaczej” lub po prostu deserek czy smaczna przekąska.
Wystarczy 15 -20 minut czasu, a placuszki czyniące cuda będą gotowe (mój współlokator był tak zachwycony, że umył z radością naczynia, które ubrudziłam przygotowując je – dodam, iż umycie przez niego naczyń to zjawisko niecodzienne :P)
Składniki:
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki masła
- 6-8 łyżek serka twarogowego do wypieków
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli (jak się nie da, to też jest pycha)
- olej do smażenia
Potrzebny sprzęt:
- garnek/miska – żeby mieć w czym miksować
- mikser
- patelnia
- łyżka
- mała filiżanka lub szklanka i/lub rondelek
Przygotowanie:
- Do rondelka wlewamy trochę wody i stawiamy na gaz.
- Do filiżanki lub szklanki dajemy masło i wstawiamy je do podgrzewającego się rondelka z wodą – robimy masłu kąpiel wodną, żeby je rozpuścić.
- W czasie jak masło zmienia swój stan skupienia ze stałego na ciekły, bierzemy garnek i dajemy do niego: jajka, mąkę, serek, cukier, (sól) i masło jak się stopi i wszystko miksujemy na jednolitą masę.
- Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy trochę oleju i czekamy aż tłuszcz się nagrzeje.
- Gdy olej się podgrzewa, mamy jakieś 2 minuty, aby rozmontować mikser i umyć mieszadełka (póki nie zaschły).
- Teraz olej powinien już być gotowy, więc bierzemy łyżkę i kładziemy placuszki na patelnie. Jedna łyżka = jeden placuszek. Nawet jak kształt pierwotnie wychodzi nieregularny, po chwili zrobi się idealnie owalny i foremny.
- 2-3 minutki smażymy placki na jednej stronie, potem odwracamy i po ok. 1,5 min są gotowe do ściągnięcia z patelni i do jedzenia.
Moja opinia:
Po zdjęciu z patelni placuszki można wykładać na talerz przykryty serwetką lub ręcznikiem papierowym – odsączy się nadmiar oleju.
Przed nałożeniem kolejnej porcji placków na patelnię, dobrze jest dolać oleju i odczekać ze 30 sekund, żeby się zagrzał.
Placki można podawać z dżemem (porzeczkowym – jak na zdjęciu), owocami, musem jabłkowym, niczym – zależnie od upodobań.
Do składników można dodać np. cynamon i będą placuszki o nieco świątecznym zapachu.
Najlepiej smakują świeże, bo jak już odleżą swoje, to robią się nieco gumiaste.
[1/777]
AAAAAAA tu takie pyszności a ja głodny jestem Muszę kiedyś ten przepis wypróbować!
[…] zrobić ciasto należy skorzystać z przepisu na ciasto drożdżowe , ale warto podzielić wszystkie proporcje składników przez 2 – wyjdzie wtedy ok 22 […]
[…] je zrobić ? Jak na razie: tajemnica, ale przypuszczalnie to ciasto drożdżowe (podobne jak to ,), ale z dodatkiem cukru. Po nałożeniu marmoladą i uformowaniu w rogalik, obficie obsmarowane […]
[…] – nowy pomysł Posted 3 lutego 2010 By Łucja Pisałam o placuszkach z serem już tu , ale nie mając dziś pomysłu na OBIAD, ale mając świadomość, że w lodówce stoi wiaderko z […]