4

Placuszki z serem

placuszki z serem

Placuszki z serem to pomysł na „śniadanie – inaczej” lub po prostu deserek czy smaczna przekąska.

Wystarczy 15 -20 minut czasu, a placuszki czyniące cuda będą gotowe (mój współlokator był tak zachwycony, że umył z radością naczynia, które ubrudziłam przygotowując je – dodam, iż umycie przez niego naczyń to zjawisko niecodzienne :P)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki masła
  • 6-8 łyżek serka twarogowego do wypieków
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli (jak się nie da, to też jest pycha)
  • olej do smażenia

Potrzebny sprzęt:

  • garnek/miska – żeby mieć w czym miksować
  • mikser
  • patelnia
  • łyżka
  • mała filiżanka lub szklanka i/lub rondelek

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewamy trochę wody i stawiamy na gaz.
  2. Do filiżanki lub szklanki dajemy masło i wstawiamy je do podgrzewającego się rondelka z wodą – robimy masłu kąpiel wodną, żeby je rozpuścić.
  3. W czasie jak masło zmienia swój stan skupienia ze stałego na ciekły, bierzemy garnek i dajemy do niego: jajka, mąkę, serek, cukier, (sól) i masło jak się stopi i wszystko miksujemy na jednolitą masę.
  4. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy trochę oleju i czekamy aż tłuszcz się nagrzeje.
  5. Gdy olej się podgrzewa, mamy jakieś 2 minuty, aby rozmontować mikser i umyć mieszadełka (póki nie zaschły).
  6.  Teraz olej powinien już być gotowy, więc bierzemy łyżkę i kładziemy placuszki na patelnie. Jedna łyżka = jeden placuszek. Nawet jak kształt pierwotnie wychodzi nieregularny, po chwili zrobi się idealnie owalny i foremny.
  7. 2-3 minutki smażymy placki na jednej stronie, potem odwracamy i po ok. 1,5 min są gotowe do ściągnięcia z patelni i do jedzenia.

Placuszki z serem

 

Placuszki z serem

Moja opinia:

Po zdjęciu z patelni placuszki można wykładać na talerz przykryty serwetką lub ręcznikiem papierowym – odsączy się nadmiar oleju.

Przed nałożeniem kolejnej porcji placków na patelnię, dobrze jest dolać oleju i odczekać ze 30 sekund, żeby się zagrzał.

Placki można podawać z dżemem (porzeczkowym – jak na zdjęciu), owocami, musem jabłkowym, niczym – zależnie od upodobań.

Do składników można dodać np. cynamon i będą placuszki o nieco świątecznym zapachu.

Najlepiej smakują świeże, bo jak już odleżą swoje, to robią się nieco gumiaste.

[1/777]

4 komentarze(-y) do Placuszki z serem

  • Michał  pisze:

    AAAAAAA tu takie pyszności a ja głodny jestem :D Muszę kiedyś ten przepis wypróbować!

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] zrobić ciasto należy skorzystać z przepisu na ciasto drożdżowe , ale warto podzielić wszystkie proporcje składników przez 2 – wyjdzie wtedy ok 22 […]

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] je zrobić ? Jak na razie: tajemnica, ale przypuszczalnie to ciasto drożdżowe (podobne jak to ,), ale z dodatkiem cukru. Po nałożeniu marmoladą i uformowaniu w rogalik, obficie obsmarowane […]

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] – nowy pomysł Posted 3 lutego 2010 By Łucja Pisałam o placuszkach z serem już tu , ale nie mając dziś pomysłu na OBIAD, ale mając świadomość, że w lodówce stoi wiaderko z […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>