5

Pychotka – Pani Walewska

pychotka pani walewska

W pierwszym zdaniu (i kilku kolejnych) wyjaśnię czym jest pychotka. Pychotka to ciasto. Jest pyszne – jak sama nazwa wskazuje. W jej skład wchodzi kruche ciasto, trochę piany z białek, powidła śliwkowe i orzechy włoskie.

Po kilku latach jej nieobecności – przywróciłam pychotkę do łask. Teściowa miała urodziny. Teść zrobił sałatkę, Michał obiad (ja wtrąciłam moje 3 grosze! 3 grosze to szpinak), a ja – ciasto (wystąpiło w charakterze tortu – tylko uważajcie na zielone świeczki w różowych podstawkach :D U nas była prawie wojna domowa za połączenie kolorów…).

Wszystko było smaczne i wszystko zniknęło. Oby więcej tak pychotkowych urodzin! :)

Składniki – na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag margaryny (ale miękka! Nie zimna prosto z lodówki)
  • 16 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki amoniaku (uwaga, bo to śmierdzi :P )
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 15 dag orzechów włoskich

Składniki – na masę:

  • 25 dag masła (miękkie jak margaryna, a nie lodowate z lodówki)
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż
  • rondelek
  • garnek lub miska do miksowania
  • mikser
  • szklanka (wygodniej z dwoma)
  • łyżka
  • łyżeczka

Pychotka - Pani Walewska

Przygotowanie – dość skrótowe, ale robi się długo:

CIASTO

  1. Mąkę posiekać z margaryną, cukrem pudrem i 4 żółtkami (oddzielić od białek. Białka: patrz pkt.6).
  2. Dodać proszek do pieczenia oraz amoniak i zagnieść ciasto (bardzo łatwo się zagniata, szybko się łączy w całość).
  3. Ciasto rozdzielić na dwie połowy i każdą z nich rozłożyć na osobnej blasze (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, który łatwo się odrywa. Ja użyłam masła i mąki i potem miałam drobny problem, ale skończyło się dobrze).
  4. Na każdym z ciast rozsmarować połowę powideł.
  5. Posiekać/rozdeptać/rozdrobnić/rozwałkować orzechy.
  6. Ubić pianę z 4 białek (z pkt. 1) z dodatkiem szczypty soli. Do sztywnej piany domiksować 3 łyżki cukru. Słodką pianę rozłożyć po połowie na warstwę powideł i posypać orzechami (połową) z pkt. 5.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-20 min w temp 170⁰C (z termoobiegiem).

MASA

  1. Cukier, mleko, mąkę ziemniaczaną oraz 4 żółtka zagotować. Porządnie mieszać! Ma być idealny bezgrudkowy budyń. Na początku będzie to niepokojąco płynne, ale nagle się zetnie i mieszamy, mieszamy!
  2. Zagotowany budyń należy schłodzić (ja skorzystałam z balkonu, na dworze było ok 2⁰), od czasu do czasu mieszając. Ma być zimny.
  3. Masło utrzeć – wersja prostsza: miksować. Długo, aż zrobi się ładna gładka masa, wiele jaśniejsza od wyjściowego koloru masła.
  4. Gdy budyń jest już zimny, dodawać go stopniowo do maślanej masy, stale miksując. I tak do osiągnięcia smacznej jednolitej masy.
  5. Smaczną jednolitą masę rozsmarować na jednym z ciast (oczywiście na orzeszkach!) i przykryć drugim ciastem (orzeszki na górze).

Pychotka - Pani Walewska

Pychotka - Pani Walewska

Uwaga:

Przed zjedzeniem warto ciasto trochę schłodzić. Będzie się wygodniej kroić.

[96/777]

5 komentarze(-y) do Pychotka – Pani Walewska

  • Wanda Honc  pisze:

    Kusząco dobra wypowiedź. Thanx za ten post. Uważam że masz talent na dużo następnych takich uaktualnień. Obserwuję.

  • m  pisze:

    to typowa pani walewska :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ale nazwa „pychotka” od razu mówi że będzie pysznie :)

  • zosia21  pisze:

    chyba jakos nie wyszlo ci to ciasto, jakby ktos na nim siadł

    • Łucja Łucja  pisze:

      Wyszło, wyszło, tylko krojone na świeżo. Ale zawsze możesz zrobić ładniejsze :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>