Pyszna sałatka z tuńczykiem – przepis odgrzebany z zakamarków rodzinnej pamięci kulinarnej. Telefon do cioci, cioci do siostry, potem sms cioci do mnie i przepis skompletowany.
Pyszna, prosta sałatka. Zrobiłam na parapetówkę. Cała miska zniknęła nie wiem kiedy (mąż nie zdążył spróbować!)
Zdjęcie pstryknięte telefonem przy słabym świetle w wirze przygotowań.
Składniki:
- puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
- 1 puszka kukurydzy
- 6 jajek
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżek jogurtu naturalnego (może być gęsty typu greckiego)
- pęczek szczypiorku
- pieprz, ew. sól
Potrzebny sprzęt:
- otwieracz do puszek (chyba, że macie inteligentne puszki samootwieralne)
- garnek na ugotowanie jajek
- nóż
- deska
- łyżka
- miska na sałatkę
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę.
- Szczypiorek umyć, posiekać drobno.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski: tuńczyk, odsączoną kukurydzę, pokrojone jajka, posiekany szczypiorek, majonez, jogurt, pieprz i sól – jeśli po spróbowaniu jest mało słone.
- Moja sałatka przed podaniem na stół przez jakieś 3 godziny „przegryzała” się w lodówce.
[249/777]
Sałatka z tuńczyka zawsze będzie przypominać stare dobre czasy:D
choć u mnie zamiast jajka miała ryż ale to pewnie przez niemożność spożywania jajek.
pycha:):):)
Dokładnie taka sama, tylko wymiana jajek na ryż?