3

Ryba z marchewką i cebulą

ryba z marchewka

Ryba z marchewką i cebulą to danie śmieszne proste, może nie najszybsze, ale zaskakująco smaczne! Nie sądziłam, że połączenie ryby z marchewką i cebulą będzie takie fajne :)

Całe szczęście, że Madzia pojechała na dwa tygodnie do domu i wyżywała się kulinarnie, raportując mi co gotuje :D

A jeśli ktoś czytając przepis pomyśli tak jak ja: „surowa ryba? A jakiś płyn?”, to niech się nie martwi! Madzia miała rację – płynu będzie aż za dużo, a surowa ryba po 50 minutach duszenio-gotowania się nie będzie ani trochę surowa.

Składniki (podaję proporcje):

  • Ryba – filety 2 sztuki
  • 4-5 marchewek
  • 2 cebule średnie
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Łyżka
  • Tarka z grubymi oczkami
  • Talerz
  • Naczynie żaroodporne z pokrywką

Przygotowanie:

    1. Marchewki utrzeć na tarce z grubymi oczkami
    2. Cebule pokroić w pióra
    3. Rybę rozmrozić – jeśli była zamrożona
    4. I teraz warstwami układać w naczyniu żaroodpornym:

– Cebula
– Marchewka
– Ryba
– Cebula
– Sól
– Marchewka
– Jakoś rozłożyć majonez (to nie jest proste, bo majonez jest gęsty i czepia się marchewki – jak rzep psiego ogona!)
– Pieprz

5. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 min, temp. 180⁰C.

Ryba z marchewka i cebula

 

Ryba z marchewka i cebula

[94/777]

3 komentarze(-y) do Ryba z marchewką i cebulą

  • mira  pisze:

    A ja mam pytanie jaka ryba: dorsz, pstrąg, czy nie wiem … trochę tego jest :p (wygląda smakowicie stąd moja ciekawość) :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      na zdjęciu jest okaz pt.: „mintaj bez glazury” :)

  • Madzia  pisze:

    Moja ulubiona rybcia:):)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>