Sałatka teściowej bardzo smaczna, prosta do zrobienia, idealnie pasuje do kanapek z wędliną.
Pojawia się u mnie regularnie na sylwestra. Nie mam wtedy miejsca w lodówce, więc zazwyczaj ląduje na balkonie (najlepsza zimowa lodówka) To co, że potem ląduje na stole „troszkę” zamarznięta…
Przepis – widać po nazwie – od kogo
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 4 jajka
- 2 duże cebule czerwone (lub więcej mniejszych – nawet 5)
- 1 mały jogurt naturalny lub 0,5 dużego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (lub więcej – to zależy od waszych upodobań smakowych)
- sól i pieprz
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- łyżeczka
- łyżka
- deska
- otwieracz do puszek
- garnek
- miska
Przygotowanie:
- Na początku gotujemy jajka na twardo, a tymczasem (tzn. jak się gotują i stygną) przygotowujemy resztę.
- Cebule obieramy, drobno siekamy (powstrzymujemy się od płakania :P), przekładamy do miski i solimy, żeby nam ta okropna, zmuszająca do ryczenia jarzyna zmiękła.
- Otwieramy obie puszki, wylewamy zalewy i odsączoną kukurydzę i groszek dodajemy do cebuli (ale dopiero wtedy jak jajka już przestygły – dajemy czas cebuli).
- Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Do miski dodajemy jogurt, majonez, musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
[28/777]
[…] widać poniżej – można je jeść w towarzystwie sałatki Teściowej , frytek (niezdrowo, ale czasem można) i kilku oliwek, bo się błąkają po […]
[…] Natomiast sałatka teściowej to na szczęście nie tajemnica – wystarczy tylko jedno kliknięcie W TO MIEJSCE […]
[…] Natomiast sałatka teściowej to na szczęście nie tajemnica – wystarczy tylko jedno kliknięcie W TO MIEJSCE […]
[…] widać na zdjęciu poniżej – można je jeść w towarzystwie sałatki Teściowej, frytek (niezdrowo, ale czasem można) i kilku oliwek, bo się błąkają po […]
Bardzo smaczny przepis!
Dzięki