8

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami – tworzyłam w najgorsze upały, więc co się naczekałam na schłodzenie i stężenie galaretek, to moje… Mogłam wstawić do lodówki? Gdyby było miejsce to tak, ale akurat był z tym problem :P

Smaczny, lekki, zimny, owocowy, miał być bardziej kolorowy, lecz wyszedł w delikatnym różu. Polecam! Chwilowo upały odeszły, ale pewnie wrócą i będzie deser jak znalazł :)

Składniki (tortownica 26 cm, 24 cm też byłaby dobra):

  • 1 kg sera do wypieków (czyli 1 wiaderko)
  • 3 galaretki (miałam wiśniową, rubinową i truskawkową)
  • biszkopty okrągłe – w ilości wystarczającej do pokrycia spodu tortownicy
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 2 szklanki i 0,5 l wody

Potrzebny sprzęt:

  • Szklanka
  • Łyżki, z 5 sztuk
  • 3 naczynia na rozpuszczenie galaretek
  • 2 miski do miksowania sera
  • Mikser
  • Tortownica 26 cm lub 24 cm
  • Nóż
  • Deska

Sernik na zimno z truskawkami

Przygotowanie:

  1. Przygotować galaretki: dwie, które będą służyły do zagęszczenia sera rozpuścić w 1 szklance wrzątku każdą, galaretkę na wierzch ciasta (u mnie truskawkowa) zrobić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do schłodzenia.
  2. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy.
  3. Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić w plasterki.
  4. Gdy galaretki zaczynają już wyraźnie tężeć: ser podzielić na dwie części – każdą do innej miski. Miksować ze 30 sekund. Do każdej porcji wlać tężejącą galaretkę (z tych rozpuszczonych w szklance wody). Zmiksować. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zgęstniało.
  5. Na biszkopty wyłożyć jedną część schłodzonego sera z galaretką. I ja myslałam, że ser z galaretką wiśniową będzie ciemno różowy, a ser z galaretką rubinową delikatnie różowy, a ostatecznie różnica była minimalna.
  6. Na wierzchu sera ułożyć warstwę plasterków truskawek.
  7. Na truskawki wyłożyć drugą połowę sera z galaretką.
  8. Na serze znowu ułożyć warstwę plasterków truskawek.
  9. Wstawić na ok. 30 min do lodówki, a następnie pokryć całość ostatnią galaretką (np. truskawkową).
  10. Po ok. 3 godzinach chłodzenia w lodówce sernik na zimno powinien być już gotowy do zjedzenia :)

Sernik na zimno z truskawkami

 

Sernik na zimno z truskawkami

Przepis dodaję do akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki
[225/777]

 

8 komentarze(-y) do Sernik na zimno z truskawkami

  • Kulinarny Zenit  pisze:

    Serniczek na zimno… dawno nie robiłam. Ale mam teraz smaka jak się napatrzyłam na takie słodkie i piękne zdjęcia… MNIAM!!!

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję ślicznie :) muszę się jeszcze pobawić w inne kolory… przy nowej fali upałów :)

  • Klaudia  pisze:

    Uwielbiam sernik na zimno na upały najlepszy

  • wiktorkowa  pisze:

    jak wiesz serniki na zimno lubię, Twój z chęcią bym zjadła:) podziwiam że nie dajesz cukru do sera tylko tyle co galaretki go trochę ,,dosładzają”. U mnie by nie przeszło:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Galaretki mają taki power, że bym się nie ośmieliła dodać cukru :) biszkopty też bez smaku nie są :)

  • naleśniki  pisze:

    Allle ślinka mi cieknie :-)))

  • bird girl  pisze:

    mega pychota :) szczególnie jak ktoś zrobi :P

    • Łucja Łucja  pisze:

      :):)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>