Sernik z grejpfrutem – brzmi intrygująco? No właśnie, dlatego go zrobiłam. Miałam go na oku chyba z pół roku i już wtedy wiedziałam, że zrobię go na święta Bożego Narodzenia. I tak też zrobiłam
Jak smakuje? Intrygująco! Sami sprawdźcie! Roboty dużo przy nim nie ma. Sera nie trzeba mleć, a to ważne, bo ja na przykład nie mam czym mleć sera
Składniki na ciasto (tortownica średnicy 26 cm):
- 180 g mąki
- 75 g cukru
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 2 grejpfruty (użyłam sweety, żeby było słodziej, ale po upieczeniu i tak nieco zgorzkniały)
- 400 g twarogu
- 50 g brązowego cukru
- 1 jajko
Potrzebny sprzęt:
- miska lub stolnica do zagniecenia ciasta
- nóż
- folia aluminiowa lub woreczek
- lodówka
- wałek (ale bez też dacie radę)
- tortownica 26 cm średnicy
- papier do pieczenia
- widelec
- mikser
- 2 miski: na masę serową i na ubicie jajka
- piekarnik
Przygotowanie:
- Ze wszystkich składników na ciasto: zagnieść ciasto. Najpierw trochę podziabać nożem, a potem zagnieść ręką. Zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na min. 1 h.
- Po schłodzeniu się ciasta: rozwałkować je dość cienko, wyłożyć dno tortownicy (nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia ) oraz niski brzeg. Podźgać spód widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.
- Gdy ciasto się podpieka: przygotowujemy „nadzienie”. Grejpfruta obrać, również z białych błonek i podzielić na cząstki. Zebrać wyciekający sok! A jak nie ma – to wycisnąć w palcach sok z 4 cząstek.
- Jajko ubić na puszystą pianę, następnie dodać cukier i dalej miksować.
- W osobnej misce zmiksować twaróg z zebranym sokiem. Połączyć z kremem jajecznym.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać i poukładać cząstki grejpfruta (gdy za grube to przekroić je na dwa bardziej płaskie „filety”).
- Piec około 35-45 min dalej w 180°C.
- Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie:D
połączenie słodyczy z odrobina gorzkiego musi być cudowne:D:D:D
Smaczne smaczne