Sernikobrownie z malinami – poziom wyższy od brownie. Znowu smaczne, znowu mocno czekoladowe. Dodatkowo jeszcze serowe i owocowe.
Długo nosiłam się z zamiarem upieczenia wersji wzbogaconej tego czekoladowego ciasta, bo byłam ciekawa smaku. Wrażenia mocno pozytywne!
Składniki na część ciemną czekoladową:
- 220 g masła lub margaryny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 80 g kakao
- 60 g mąki
- 300 g cukru pudru
- (1 łyżeczka proszku do pieczenia)
- 4 jajka
- dodatkowo i dla chętnych: czekolada mleczna, gorzka lub biała – posiekana, ilość dowolna
Składniki na część jasną serową:
- 400 g sera do wypieków lub innego podobnego kremowego
- 2 jajka
- 1,5 torebeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru
- ok 1,5 szklanki malin
Potrzebny sprzęt:
- Garnek większy i garnek mniejszy do kąpieli wodnej
- Łyżeczka
- Drewniana łyżka
- 2 łyżki
- 2 miski
- Mikser
- Nieduża blacha lub tortownica średnicy 26 cm
- Piekarnik
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę (masło), kakao i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte zmiksować na gładką masę.
- Tymczasem w misce zmiksować: jajka z cukrem, a na końcu dodać mąkę (i proszek do pieczenia), a następnie wlać rozpuszczoną masę (przed wlaniem jeszcze zamieszać łyżką) i dokładnie połączyć.
- W drugiej misce zmiksować: jajka z serem, cukrem i cukrem wanilinowym.
- Blachę/tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Prawie całe ciemne ciasto wylać na formę. Na nie wyłożyć całą masę serową, następnie resztę ciasta ciemnego. Widelcem, nożem, lub końcówką łyżki porobić est-floresy.
- Na wierzchu ułożyć maliny i ewentualnie posypać posiekaną czekoladą.
- Piec w temp. 180°C przez ok. 60 min (ja piekłam w nieco niżej temperaturze przez 75 min).
[240/777]
Mój ulubiony wypiek z malinami Rewelacja
Dziękuję
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo
cieszę się bardzo a przepis już wykorzystany?