9

Smażone patisony

patison

Smażone patisony to smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Gdy spędzałam część wakacji na wsi u rodzinki, to zawsze trafiło się na patisona. Czasem ktoś był też na grzybobraniu, przyniósł wielkie kanie i też były smażone… Ach… Takie jakby schabowe, ale inaczej :P

Dlatego gdy 2 tygodnie temu wpadliśmy na wieś i zobaczyłam patisona, to nie mogłam przejść obok niego obojętnie! Tydzień później usmażyłam jedną sztukę!

…i rozpływałam z zachwytu (jak patison w buzi)…

Kto nie jadł, niech spróbuje!

Składniki:

  • 1 patison
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • wegeta (lub coś w ten deseń)
  • pieprz
  • olej do smażenia

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • deska
  • patelnia (może być z pokrywką)
  • widelec
  • talerz na bułkę tartą
  • naczynie do roztrzepania jajka, np. głęboki talerz

Przygotowanie:

    1. Jajko roztrzepać na talerzu, dodać pieprz i wegetę.
    2. Patisona pokroić w plastry.

smażony patison

    1. Wydłubać gniazda nasienne i obrać skórkę – super łatwa czynność.

smażone patisony

  1. Oczyszczone plastry moczyć w jajku, panierować w bułce i smażyć na złoto na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z dwóch stron oczywiście :)

Pierwsza usmażona porcja wyglądała tak:

smażone patisony

[126/777]

9 komentarze(-y) do Smażone patisony

  • Rafał  pisze:

    Chyba sobie wkrótce zrobię :)

  • mira  pisze:

    No kanie sama z dzieciństwa młodszego i starszego pamiętam,
    więc jeśli to smakuje podobnie to się skuszę z przyjemnością :)

  • Henryk  pisze:

    Bardzo smaczne danie. A ja NIE obieram patisona. Ta skórka ma ciekawy smak i fajnie chrupie w ustach. W oczku plasterka można posadzić jajko sadzone i masz danie na śniadanie, a nawet na obiad.

  • zdrowe jedzenie  pisze:

    vegeta jest szkodliwa dla zdrowia, zawiera glutaminian sodu !! nie warto tego świństwa używać !!!!!

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ale jak się jej użyje ze 4 razy do roku, to chyba nie grozi śmiercią :P

      • zdzich  pisze:

        Grozi ! Moja babcia używała 3 lub 4 razy do roku i zmarła

        • belzebub  pisze:

          fajne, a ile Babcia miała „roków” jak jej się zmarło? bo ja mam 70 i pewnie „tyż” mi to grozi w niedalekiej przyszłości:):):) mimo wszystko pozdrawiam i winszuję poczucia humoru.

  • kuba  pisze:

    dzisiaj po raz pierwszy w życiu upiekę z nadzieniem
    mięsnym jak paprykę, …… ciekawe czy przezyję

    • Łucja Łucja  pisze:

      I jak wrażenia? :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>