0

Sos oliwkowy do makaronu

sos oliwkowy do makaronu

Całą drogę do domu z uczelni myślałam co mam zjeść, pamiętając o ograniczeniach piątkowych. Podstawą miał być makaron – na niego miałam ochotę. Planowałam zakupy – nie wiedzieć czego… po głowie chodził mi biały ser, ale chciałam czegoś „płynnego”. Więc olałam ideę zakupów i przejrzałam w myślach zawartość lodówki. Oto co powstało – sos oliwkowy do makaronu.

 

Składniki (na 1 porcję):

  • Makaronu tyle ile potrzebuje jedna jedząca osoba
  • ½ średniej lub ¼ dużej cebuli
  • Mały pomidor
  • 10-15 oliwek zielonych
  • ½ kostki rosołowej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ małego jogurtu naturalnego (np. pozostałego z wczorajszej sałatki)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Pieprz, bazylia, sól – do posolenia wody na makaron

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek
  • Nóż
  • Deska
  • Łyżeczka
  • Patelnia i coś do mieszania

Sos oliwkowy do makaronu

Przygotowanie:

  1. Postawić wodę na makaron i ugotować go al dente, a w międzyczasie robić całą resztę:
  2. Poszatkować cebulę i podsmażyć na oleju.
  3. Jak cebula się smaży, pokroić pomidora w kostkę i go dorzucić na patelnię.
  4. Tak samo oliwki – pokrojone na 4 części każda.
  5. W ciepłej wodzie rozpuścić ½ kostki rosołowej, koncentrat i jogurt. Całość wlać na patelnię.
  6. Doprawić bazylią pieprzem i gotować.
  7. Wyjąc makaron – zapewne gotowy już i polać sosem.

Obiadek jadłam z takim widokiem (zdjęcie poniżej). Śliczne 7 tulipanków od mojego Szczęścia :*

Sos oliwkowy do makaronu

[32/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>