2

Szarlotka z winem

Szarlotka z winem
Chyba zaczyna się jesień… rano zimno, okna zaparowane, powietrze jakoś inaczej pachnie, wieczory zimne i zaczynają się renety…
Ale skoro są renety, to nie jest tak źle. A nawet jeszcze lepiej jak się ma dostęp do jabłoni i można sobie pozbierać jabłka (omijając stada os i szerszeni), a potem wymyślać co z nich zrobić.
A skoro renety to SZARLOTA :) Szarlotka z winem.
Składniki (na ciasto)
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli – jak zawsze
  • 1 kostka masła
Składniki (na masę jabłkową)
  • 1,5 kg jabłek – u mnie renety
  • 0,75 szklanki wina białego – u mnie wytrawne
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • dużo cynamonu – bo ja lubię dużo cynamonu
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/4 szklanki wody
  • można rodzynki
Potrzebny sprzęt:
  • garnek mieszczący jabłka i umożliwiający ich bezproblemowe mieszanie
  • drewniana łyżka
  • deska
  • nóż
  • miska do wyrabiania ciasta
  • tortownica – u mnie średnica 24 cm, ale 26 cm byłoby chyba optymalne, albo 25 cm (są takie?)
  • wałek
Przygotowanie jabłek:
  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałeczki.
  2. Wino z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego i cynamonu zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojne jabłka. Dusić mieszając – w przypadku szybko rozlatujących się renek – ok 5-7 min.
  3. W 1/4 szklanki wody wymieszać budyń i po tych wyżej wspomnianych minutach wlać do jabłek i ponownie zagotować. Całość powinna się zrobić wyroźnie gęsta.
  4. Odstawić do przestygnięcia
Przygotowanie ciasta/spodu:
  1. Masło przed użyciem wyjąć z lodówki, żeby zrobiło się miękkie.
  2. A jak masło jest miękkie, to reszta jest prosta: wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, szybko z zarobić i wstawić do lodówki na 20-30 min.
Przygotowanie ciasta:
  1. Nagrzać piekarnik – 180 °C
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i oprószyć mąką, lub zastosować inny zabieg antyprzywieraniowy.
  3. 2/3 ciasta wyjąć z lodówki, wylepić nim tortownicę (spód i brzegi), wstawić do piekarnika, żeby się troszkę podpiekło.
  4. Na lekko podpieczony spód wyłożyć jabłka.
  5. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować (wspomagając się dużą ilością mąki), pokroić w paski i ułożyć na jabłkach kratkę.
  6. Piec ok 40-50 min w temp. 180 °C
szarlotka z winem
[150/777]

2 komentarze(-y) do Szarlotka z winem

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>