Chyba zaczyna się jesień… rano zimno, okna zaparowane, powietrze jakoś inaczej pachnie, wieczory zimne i zaczynają się renety…
Ale skoro są renety, to nie jest tak źle. A nawet jeszcze lepiej jak się ma dostęp do jabłoni i można sobie pozbierać jabłka (omijając stada os i szerszeni), a potem wymyślać co z nich zrobić.
A skoro renety to SZARLOTA Szarlotka z winem.
Składniki (na ciasto)
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli – jak zawsze
- 1 kostka masła
Składniki (na masę jabłkową)
- 1,5 kg jabłek – u mnie renety
- 0,75 szklanki wina białego – u mnie wytrawne
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- dużo cynamonu – bo ja lubię dużo cynamonu
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1/4 szklanki wody
- można rodzynki
Potrzebny sprzęt:
- garnek mieszczący jabłka i umożliwiający ich bezproblemowe mieszanie
- drewniana łyżka
- deska
- nóż
- miska do wyrabiania ciasta
- tortownica – u mnie średnica 24 cm, ale 26 cm byłoby chyba optymalne, albo 25 cm (są takie?)
- wałek
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałeczki.
- Wino z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego i cynamonu zagotować. Po zagotowaniu dodać pokrojne jabłka. Dusić mieszając – w przypadku szybko rozlatujących się renek – ok 5-7 min.
- W 1/4 szklanki wody wymieszać budyń i po tych wyżej wspomnianych minutach wlać do jabłek i ponownie zagotować. Całość powinna się zrobić wyroźnie gęsta.
- Odstawić do przestygnięcia
Przygotowanie ciasta/spodu:
- Masło przed użyciem wyjąć z lodówki, żeby zrobiło się miękkie.
- A jak masło jest miękkie, to reszta jest prosta: wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, szybko z zarobić i wstawić do lodówki na 20-30 min.
Przygotowanie ciasta:
- Nagrzać piekarnik – 180 °C
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i oprószyć mąką, lub zastosować inny zabieg antyprzywieraniowy.
- 2/3 ciasta wyjąć z lodówki, wylepić nim tortownicę (spód i brzegi), wstawić do piekarnika, żeby się troszkę podpiekło.
- Na lekko podpieczony spód wyłożyć jabłka.
- Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować (wspomagając się dużą ilością mąki), pokroić w paski i ułożyć na jabłkach kratkę.
- Piec ok 40-50 min w temp. 180 °C
[150/777]
O o z winem – super, muszę przepis dać mamie, która uwielbia szarlotki!
[…] starym domem na wsi (dom na zdjęciu na dole). Wsi, z której przywoziłam renety i antonówki na szarlotkę, szarlotkę sypaną, tartę, rożki francuskie i […]