2

Tarta z kiwi

tarta z kiwi

Tarta z kiwi – moje pierwsze częściowe kulinarne niepowodzenie.

Od zawsze wiedziałam, że galaretka na owocach kiwi się nie zsiada, ale i tak chciałam to sprawdzić osobiście. I sprawdziłam… mimo, że galaretka była już mocno gęsta, już się zsiadała, to po starannym rozłożeniu jej na kiwi – ROZPUŚCIŁA SIĘ I ROZPŁYNĘŁA I ODPŁYNĘŁA z tarty. Częściowo. Trochę zostało bo wsiąkło w kiwi i trudno było oderwać tartę od formy. Ale jest też pozytywny aspekt – galaretka posłodziła kwaśnawe kiwi i wszystko było słodkie.

Ogólny smak – pycha, tak jak być miało, tylko bez wyraźnej galaretkowej warstwy. Ale już wiem co zrobić, żeby galaretka nie uciekła: nieco kiwi podgotować. Stracą na kolorze, ale galaretka zostanie.

Składniki na ciasto:

  • 30-35 dag mąki
  • 1/2 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • niecałe 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru

Składniki pozostałe:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżki cukru – jeśli budynie są niesłodzone
  • 0,5 l + 0,5 szklanki mleka
  • 5 kiwi (4,5 na tartę, a połowę zjeść)
  • 1 galaretka – kupiłam agrestową, bo byłam zdeterminowana żeby kupić zieloną, a o smaku kiwi nie było :(
  • 0,3 l wody do galaretki, nie 0,5 l !

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Deska
  • Miska/garnek/kubek na galaretkę
  • Garnek do ugotowania budyniu

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, sól, cukier posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zagnieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zrobić galaretkę, ale w 0,3 l wody! nie w 0,5 l jak na opakowaniu jest napisane.
  3. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia, dobrze jak leży z godzinę.
  4. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Piec ok. 35-40 minut w temp. 180-185°C na gotowo, bo ciasto już do pieca nie wróci.
  5. Kiwi obrać, przekroić wzdłuż na pół i następnie pokroić w plasterki. Można obgotować, żeby ratować galaretkę.
  6. Ugotować budyń: 0,5 l mleka ugotować, a w połowie szklanki rozmieszać proszek.
  7. Na upieczony spód wylać budyń (póki da się go wylać i rozsmarować, bo jak zgęstnieje, to będziecie mieć taki problem jak ja :P )
  8. Na budyniu poukładać plasterki kiwi.
  9. Całość zalać krzepnącą galaretką i wstawić do lodówki. Jeść jak stężeje.

tarta z kiwi

[176/777]

2 komentarze(-y) do Tarta z kiwi

  • wiktorkowa  pisze:

    też nie raz próbowałam usidlić kiwi w galaretce bo na upartość nie ma rady:) przeważnie deser nie wychodził tak jak chciałam:) dobry pomysł z gotowanym kiwi:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Zastanawiam się jeszcze co by było gdyby położyć kiwi na całkiem stężałą galaretkę o smaku kiwi :P

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>