6

Torcik czyli niby pancakes z jagodami

torciki pancakes z jagodami

Małe torciki z budyniową masą i jagodami czyli niby pancakes z jagodami :) Niby pancakes, bo na jogurcie naturalnym, a nie na maślance, ale wyszły baaaardzo puchate.

Posłużyły za niby drugie danie, niby deser, bo wystąpiły w towarzystwie kawy. Pyszne! No i brudzą buzie, bo to jagody :D

Składniki na niby pancakes (na 4-5 torcików, kopczyków):

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam greckiego gęstego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • jagody – ile upchacie :)
  • ew. cukier puder

Potrzebny sprzęt:

  • 3 miski (mniejsza na ubicie białka, większa mieszcząca całe ciasto i trzecia na masę budyniową)
  • mikser
  • szklanka
  • patelnia + drewniana łopatka
  • rondelek na ugotowanie budyniu + drewniana łyżka
  • łyżeczka
  • papierowe ręczniki do odsączania tłuszczu
  • talerz

Torcik czyli niby pancakes z jagodami

Przygotowanie:

  1. Masło wyjąć z lodówki, żeby zmiękło. Najlepiej od razu umieścić je w misce przeznaczonej na masę budyniową.
  2. Ugotować budyń, ale nie w 0,5 l mleka, tylko w 1,5 szklanki, dodać cukru 2 łyżki (jeśli budyń bez cukru). Odstawić do całkowitego wystygnięcia, mieszać od czasu do czasu, żeby się nie zrobiła skorupa na wierzchu.
  3. Białko oddzielić od żółtka.
  4. Żółtko wraz z olejem i jogurtem zmiksować, następnie stopniowo dodawać mąkę, proszek, cukier i 1 szczyptę soli.
  5. Białko z 1 szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przełożyć do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszać.
  6. Smażyć pancakes. Jedna łyżka to 1 pancakes. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem, dwustronnie na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowych ręcznikach.
  7. Gdy masło jest miękkie, a budyń zimny: masło zmiksować. Budyń też potraktować mikserem, żeby nie miał wielkich grudek. Następnie do puszystego masła przekładać po 1 łyżce budyniu i miksować na gładką masę. Jeśli masa jest mało słodka, dodać cukru pudru.
  8. Zimne pancakes przekładać masą budyniową, układać jagody, znowu 1 pancakes, masa budyniowa i jagody itp. Tyle pięter ile chcemy(ja miałam 4-5).

Torcik czyli niby pancakes z jagodami

 

Torcik czyli niby pancakes z jagodami

Przepis dodaję do akcji:
Owoce z sadu i dzialki Jagodowo Nam edycja 5!Kwaśnie, no właśnie
[229/777]

 

6 komentarze(-y) do Torcik czyli niby pancakes z jagodami

  • bird girl  pisze:

    żeby na budyniu nie robił się kożuch można przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, żeby folia dotykała budyniu :) (tak samo z grysikiem się robi :P)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki za radę :)

  • Klaudia  pisze:

    Super wyglądają, pewnie pyszne są

    • Łucja Łucja  pisze:

      tak! Były – bo już czas przeszły – pyszne :)

  • wiktorkowa  pisze:

    to teraz sezon na jagódki:) pyszności Ci wyszły:) przypomniałam sobie jak dawno ich nie robiłam:)

  • waniliowachmrka  pisze:

    Pyszne!:)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>