Zupa pieczarkowa powstała tylko dlatego, że wczoraj była pizza (zdjęcie tylko jedno na blogu, bo za szybko zniknęła, a przepis nie w kolejności chronologicznej, bo dopiero pod datą 24.02) i zostało coś w stylu „wywaru” po smażeniu grzybków i Madzia powiedziała, że mam z tego zrobić zupę. Więc zrobiłam – zupę debiut, bo nigdy wcześniej nie robiłam zupy żadnej. Może nie powinnam się publicznie przyznawać, ale się ja dopiero uczę. Nie tylko jak wybudować most…
Składniki (na 2 osoby):
- Wywar – pozostały po wczoraj pizzy (ale jak nie ma, to też wyjdzie zupa)
- 8-10 większych pieczarek
- Woda… hmm, to zależy jak płynną zupę chce się osiągnąć, ale ok. 3 szklanki powinno być OK
- Wegeta/delikat lub tego typu przyprawa
- pieprz
- papryka słodka
- makaron
- 2 łyżki masła
- Mały jogurt naturalny
- 1-1,5 łyżki mąki
Potrzebny sprzęt:
- Łyżka
- Nóż
- Szklanka
- 2 garnki
- Deska
- Patelnia i coś do mieszania smażonych pieczarek
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem
- Dolać trochę wody na patelnie, żeby pieczarki się nie przypaliły, doprawić delikatem/wegetą, papryką słodką i odrobiną pieprzu, dusić pod przykryciem ok. 10 min
- Gdy pieczarki się duszą, nastawić wodę na makaron
- Gotowe pieczarki (powinny zbrązowieć i zmniejszyć się) przelać do drugiego garnka (w pierwszym jest woda na makaron), uzupełnić wodą, gotować
- Pewnie można już wrzucić makaron do wody, bo się zapewne gotuje już
- Sprawdzić smak zupki i ewentualnie doprawić w razie potrzeby
- Do szklanki przelać niecałe pół szklanki „zupy” i rozmieszać w niej mąkę, a następnie jogurt. Całość wlać do zupy i pogotować jeszcze 3 min od zagotowania
- Odcedzić makaron, umieścić w talerzach, wlać zupę i już.
[22/777]
[…] zioła prowansalskie, pieczarki podsmażone (wywar z pieczarek może stanowić podstawę pod zupę pieczarkową), puszkę kukurydzy, ogórki kiszone, wędlina, papryka, dużo żółtego startego […]
Ja robię tak. Pieczarki z racji , że się bardzo pocą podczas smażenia kładę je bez wody i tłuszczu na patelnie po to aby wzmocnić smak i pozbyć się ich wody. Pieczarki pokrojone nożem drobno, prawie na wiórki.
Nie używam jogurtu ale dobrej, kwaśniej śmietany zahartowanej gorącą zupa. Podaję z łazankami. Zupa posypana odrobiną wiórkami ostrego sera pleśniowego lub innym w ostateczności . I, niestety na wierzchu , w talerzu lub w kokilce posiekany koperek lub natkę pietruszki. Smak i zapach podbija …macierzanka zebrana na piaskowej dróżce w lesie wrzucona nonszalancko do zupki pod koniec gotowania, z umiarem.
[…] zioła prowansalskie, pieczarki podsmażone (wywar z pieczarek może stanowić podstawę pod zupę pieczarkową), puszkę kukurydzy, ogórki kiszone, wędlina, papryka, dużo żółtego startego […]