3

Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa powstała tylko dlatego, że wczoraj była pizza (zdjęcie tylko jedno na blogu, bo za szybko zniknęła, a przepis nie w kolejności chronologicznej, bo dopiero pod datą 24.02) i zostało coś w stylu „wywaru” po smażeniu grzybków i Madzia powiedziała, że mam z tego zrobić zupę. Więc zrobiłam – zupę debiut, bo nigdy wcześniej nie robiłam zupy żadnej. Może nie powinnam się publicznie przyznawać, ale się ja dopiero uczę. Nie tylko jak wybudować most…

 

Składniki (na 2 osoby):

  • Wywar – pozostały po wczoraj pizzy (ale jak nie ma, to też wyjdzie zupa)
  • 8-10 większych pieczarek
  • Woda… hmm, to zależy jak płynną zupę chce się osiągnąć, ale ok. 3 szklanki powinno być OK
  • Wegeta/delikat lub tego typu przyprawa
  • pieprz
  • papryka słodka
  • makaron
  • 2 łyżki masła
  • Mały jogurt naturalny
  • 1-1,5 łyżki mąki

Potrzebny sprzęt:

  • Łyżka
  • Nóż
  • Szklanka
  • 2 garnki
  • Deska
  • Patelnia i coś do mieszania smażonych pieczarek

Zupa pieczarkowa

Przygotowanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem
  2. Dolać trochę wody na patelnie, żeby pieczarki się nie przypaliły, doprawić delikatem/wegetą, papryką słodką i odrobiną pieprzu, dusić pod przykryciem ok. 10 min
  3. Gdy pieczarki się duszą, nastawić wodę na makaron
  4. Gotowe pieczarki (powinny zbrązowieć i zmniejszyć się) przelać do drugiego garnka (w pierwszym jest woda na makaron), uzupełnić wodą, gotować
  5. Pewnie można już wrzucić makaron do wody, bo się zapewne gotuje już
  6. Sprawdzić smak zupki i ewentualnie doprawić w razie potrzeby
  7. Do szklanki przelać niecałe pół szklanki „zupy” i rozmieszać w niej mąkę, a następnie jogurt. Całość wlać do zupy i pogotować jeszcze 3 min od zagotowania
  8. Odcedzić makaron, umieścić w talerzach, wlać zupę i już.

[22/777]

3 komentarze(-y) do Zupa pieczarkowa

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] zioła prowansalskie, pieczarki podsmażone (wywar z pieczarek może stanowić podstawę pod zupę pieczarkową), puszkę kukurydzy, ogórki kiszone, wędlina, papryka, dużo żółtego startego […]

  • Henryk  pisze:

    Ja robię tak. Pieczarki z racji , że się bardzo pocą podczas smażenia kładę je bez wody i tłuszczu na patelnie po to aby wzmocnić smak i pozbyć się ich wody. Pieczarki pokrojone nożem drobno, prawie na wiórki.
    Nie używam jogurtu ale dobrej, kwaśniej śmietany zahartowanej gorącą zupa. Podaję z łazankami. Zupa posypana odrobiną wiórkami ostrego sera pleśniowego lub innym w ostateczności . I, niestety na wierzchu , w talerzu lub w kokilce posiekany koperek lub natkę pietruszki. Smak i zapach podbija …macierzanka zebrana na piaskowej dróżce w lesie wrzucona nonszalancko do zupki pod koniec gotowania, z umiarem.

  • […] zioła prowansalskie, pieczarki podsmażone (wywar z pieczarek może stanowić podstawę pod zupę pieczarkową), puszkę kukurydzy, ogórki kiszone, wędlina, papryka, dużo żółtego startego […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>