1

Sypana szarlotka

szarlotka sypana

Sypana szarlotka to tak proste ciasto, że już prostsze być nie może! Nawet nie trzeba robić ciasta! Tylko posypywać. Najtrudniejsza czynność to obranie jabłek i ich starcie.

W tym roku posłużyły jako prezent urodzinowy dla Teścia. Dwa lata temu dostał ciasto trzy kolory.

Pyszne i chrupiące:) Został już ostatni mały kawałeczek…

Składniki:

  • 1 szklanka mąki + mąka do oprószenia blachy
  • 1 szklanka kaszy manny (grysiku)
  • 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg antonówek (lub innych jabłek)
  • 0,5 kostki masła + masło do posmarowania blachy
  • Cynamon lub olejek waniliowy

Potrzebny sprzęt:

  • Nóż lub obieraczka do jabłek
  • Miska na starte jabłka
  • Tarka o dużych oczkach i o małych też
  • Miska do wymieszania składników suchych
  • Łyżka
  • Mała tortownica, średnicy 22-24 cm

Przygotowanie:

  1. Masło włożyć do zamrażalnika.
  2. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać je z 3 łyżkami cukru i z cynamonem lub olejkiem waniliowym ( nie mieszać zapachów).
  3. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier i kaszę mannę z proszkuem do pieczenia. Podzielić mieszaninę na 3 części.
  4. blachę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wsypać 1/3 „suchej masy”, położyć na niej połowę startych jabłek. Następnie kolejną 1/3 suchej mieszanki, potem druga połowa jabłek, na nie ostatnią część „ciasta”. Na wierzch zetrzeć na tarcze masło, wcześniej mocno schłodzone.
    sypana szarlotka
  5. Piec ok. 45-50 min w temp. ok. 170-180 °C.
    sypana szarlotka

[156/777]

1 komentarz do Sypana szarlotka

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>