Lekka sałatka grillowa to kolejny przepis pochodzący od Cioci Eli – Wielkiej Skarbnicy Doskonałych Przepisów.
Wujek Rysiek zrobił smakowite kiełbaski z grilla w kominku prezentowanym obok, a Ciocia tą sałatkę. Komu się ją poda – prosi o przepis (skromnie mówiąc), włączając w to w moją przyszłą Teściową
Składniki:
- kapusta pekińska (nie za wielka)
- ¾ dużej czerwonej papryki
- pęczek szczypiorku
- 2 pomidory
- puszka kukurydzy
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek wody przegotowanej zimnej
- sól
- 2 saszetki sosu sałatkowego włoskiego knorr
- 2 łyżki octu balsamicznego
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Miska
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyć.
- Kapustę, pomidory, paprykę drobno pokroić, wrzucić do miski; dołożyć kukurydzę.
- Szczypiorek posiekać, dołożyć do reszty.
- W szklance (wg przepisu na opakowaniu) przygotować sos z użyciem oleju, wody i soli do smaku.
- Ocet balsamiczny nie jest konieczny, ale nadaje ciekawy smak.
- Całość wymieszać i gotowe (można trochę odczekać, żeby wszystkie składniki dobrze się „wymieszały”).
A w ogródku, w którym jadałam pierwszy raz tą sałatkę… rosną na przykład takie kwiatki:
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!