4

Ciasteczka imbirowe

ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe – cudaczne ciasteczka, które nie wiadomo czy wycinać dosypując duuuuużo mąki, czy kłaść łyżeczką, bo ciasto rzadkie, czy wręcz używać szprycy…

Ja skorzystałam z opcji nr 1 i ciasteczka wycinałam.

Ciasteczka imbirowe wyszły bardzo delikatne, kruche i mocno imbirowe.

Składniki (na 3 blachy ciasteczek):

  • 15 dag masła lub margaryny – miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag mąki + prawie drugie tyle, żeby dało się ciasto wałkować
  • szczypta soli
  • mielony imbir – im więcej tym lepiej. Nawet 1 łyżeczka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ew. odrobina białka i brązowy cukier – na ozdobę

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do miksowania ciasta
  • Mikser
  • Tarka do otarcia skórki z cytryny
  • Łyżeczka
  • Miseczka/folia/woreczek do zapakowania ciasta do lodówki
  • Foremki do wykrawania ciasteczek
  • Blachy do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Ew. pędzelek do nakładania białka

Ciasteczka imbirowe

Przygotowanie:

  1. W misce: miękkie masło lub miękką margarynę zmiksować z żółtkami i cukrem na puszysty krem.
  2. Następnie dodawać stopniowo do kremu mąkę (15 dag) oraz starty imbir i skórkę z cytryny, stale miksując.
  3. I teraz! Ciasto zmiksowane jest super paćkate, totalnie nienadające się do wycinania ciastek. Więc (nie zaczyna się zdania od więc) teraz odstawiamy mikser i znowu dosypujemy po trochu mąki i mieszamy ciasto palcami (właśnie palcami – nie całą ręką). Będzie stopniowo gęstniało, ale będzie dalej bardzo miłe w dotyku i takie „puchate”. Gdy ciasto będzie już w miarę zebrane w całość – pakujemy w folię/woreczek i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
  4. Po schłodzeniu ciasta: wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. Oczywiście trzeba znowu podsypywać dużo mąki, a placki wałkować niezbyt duże, bo ciasto się rwie troszkę.
  5. Ciasteczka można posmarować białkiem i posypać brązowym cukrem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min w temp 180°C.

Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Przepis dodaję do akcji:

[247/777]

4 komentarze(-y) do Ciasteczka imbirowe

  • mira  pisze:

    Są przepiękne :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję:)

  • wiktorkowa  pisze:

    dla mnie super:) idealne do zamknięcia do słoika na parę dni a dodatek imbiru sprawia że są nieco rozgrzewające. zimną nie rozstaję się z imbirem do herbaty:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      U mnie stoją w miseczce i o dziwo nic im się nie dzieje, w sensie wysychania lub nawilgania. A im dłużej je jem, tym bardziej mi smakują :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>