2

Kurczak z ananasem i mandarynkami

kurczak z ananasem

Kurczak z ananasem i mandarynkami jest to potrawa, że tak to ujmę – dla odważnych, gdyż niewiele osób lubi połączenie mięsa z owocami.

Proporcje na 2-3 osoby (dla osobników z małym żołądkiem – nawet na 4)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • ok. 40 dag piersi (czasem się to nazywa filety) z kurczaka lub indyka (może być więcej lub mniej – jak chcecie)
  • 3-4 mandarynki
  • puszka ananasów (najwygodniej w kawałeczkach)
  • 25 dag ryżu (2 woreczki)
  • masło do smażenia
  • curry
  • pieprz i sól

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • deska
  • patelnia i garnek do ugotowania ryżu
  • coś drewnianego do mieszania na patelni
  • otwieracz do puszek

Kurczak z ananasem i mandarynkami

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy wodę na ryż i jak się zagotuje gotujemy go.
  2. W międzyczasie robimy całą resztę: oczyszczamy piersi z kurczaka,  kroimy na kawałki i smażymy na maśle.
  3. Gdy mięsko się usmaży dodajemy ananasy, mandarynki (każdą cząstkę przecinamy na pół), zalewę z ananasów i chwile razem to pichcimy.
  4. Ryż powinien być już ugotowany (ale jeszcze twardawy) więc wrzucamy go na patelnię.
  5. Dodajemy curry tyle, żeby ryż zrobił się żółty (ale bez przesady!!).
  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kurczak z ananasem i mandarynkami

Moja opinia:

Całość ma stosunkowo papkowatą konsystencję, ale jest pyszne i jak pachnie!!! Ach… Co do ryżu: ja zawsze używam tego w woreczkach.

[3/777]

2 komentarze(-y) do Kurczak z ananasem i mandarynkami

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>