0

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

ciasteczka owsiane z rodzynkami

29 luty – jedyny taki dzień raz na 4 lata. Z tej okazji podrzucam przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami, a dokładniej: mocno maślane ciasteczka owsiano-razowe z rodzynkami i morelami. Kto nie lubi rodzynek może je swobodnie wymienić w 100% na morele albo inne suszone pyszności-zdrowotności.

Ciasteczka te piekłam z Mamą i stwierdziła, że to od teraz są to jej ulubione ciasteczka :)

Przepis zdrowy – mąka pszenna używana tylko do rozwałkowania ciasta. Polecam!

Przepis z książki o prezentach do jedzenia.

Składniki:

  • 200 g masła (ale można użyć mniej, ja następnym razem ograniczę się do 150 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 150 g brązowego cukru (ale również można użyć mniej, bo bakalie są bardzo słodkie)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • mąka do podsypywania przy wałkowaniu

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Deska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Łyżeczka
  • Wałek
  • Okrągła foremka do wykrawania ciastek o średnicy ok 4 cm lub inna szklanka lub kieliszek
  • 2 blachy
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Rodzynki przebrać żeby wybrać ogonki, morele pokroić dość drobno.
  2. Suche składniki (mąka, płatki owsiane, cukry, proszek) wymieszać w misce. Następnie dodać masło i podziabać całość nożem, dodać jajko.
  3. Całość zagnieść ręką i na koniec „dognieść” bakalie. Ciasto jest dość ciapkowate. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  4. Schłodzone ciasto podzielić na 2-3 części i wałkować na placki grubości 1,5 cm. Wycinać kółka i układać je na blasze (wyłożonej papierem) w dość dużyć odstępach.
  5. Piec ok. 15-20 min w temp 180 na złoty kolor.
  6. Studzić na kratce. Tuż po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, ale po wystudzeniu są już twardawe i chrupiące.

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

[315/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>