0

Beziki z migdałami

beziki z migdalami

Beziki z migdałami przełożone czekoladą – JAKIE ONE SĄ PYSZNE!!! Totalnie uzależniają! Można jeść i jeść i jeść i tylko zdrowy rozsądek nie pozwala wyciągnąć ręki po następne ciastko.

Super dobre!!!

Nie sądziłam, że aż tak dobre :) fajną książkę ostatnio zakupiłam –  to jest początek jej użytkowania :)

I nie są to makaroniki, makaroniki robi się trochę inaczej.

Składniki (na prawie 3 blachy pojedynczych bezików):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka zmielonych migdałów

Składniki na nadzienie:

  • 1 tabliczka czekolady (można zmieszać gorzką i mleczną)
  • 2 łyżki śmietanki 36%

Beziki z migdałami

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Szklanka
  • Mikser
  • Łyżka
  • Młynek/blender do zmielenia migdałów
  • Blachy do pieczenia
  • Rękaw cukierniczy, szpryca (jak do kremu) lub dwie łyżeczki i cierpliwość – do formowania bezików
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Rondelek do rozpuszczenia czekolady
  • Nóż

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodawać po trochu cukier puder, miksować. Na koniec domieszać delikatnie łyżką zmielone migdały.
  2. Masę nakładać do szprycy lub rękawa i wyciskać na blachę równe beziki (lub formować je dwoma łyżeczkami). Zostawić mały odstęp. Średnica bezików tak 2,5-3 cm. Im szybciej uformujemy beziki tym lepiej – masa rozrzedza się po wpływem ciepła od rąk.
    Beziki z migdałami
  3. Piec w nagrzanym piekarniku: 10 min w temperaturze 120°C, a potem 1 godzinę 50 min w temperaturze 100°C. No trochę długo, ale warte to efektu. Studzić na kratce.
  4. Zimne bezy przekładać czekoladą (czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w rondelu, na małym ogniu, ciągle mieszać do połączenia): smarować jeden spód i skleić ze spodem drugiego bezika. Jedna tabliczka czekolady powinna wystarczyć na posmarowanie wszystkich bezików.
  5. Beziki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mogą leżeć co najmniej tydzień.

Beziki z migdałami

 

Beziki z migdalami

[309/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>