Ciasto w kolorystyce black&white: brownie z kokosem – bo czy może być coś lepszego od porządnego ciasta czekoladowego z porządną warstwą kremu kokosowego? Pycha! Pycha! Pycha!
Jedno z ciast z urodzin mojego męża. Oj, było smacznie
Warstwę kokosową pożyczyłam od Dziewczyn z bloga Tapenda – zaczarowała mnie (masa) i musiałam ją wepchnąć do mojego ciasta (a raczej na nie).
Składniki na część czekoladową – brownie (blacha 21 cm x 30 cm)
- 220 g masła lub margaryny (użyłam Kasi, bo masło potem wchodzi do kokosu)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 80 g kakao
- 60 g mąki
- 300 g cukru pudru
- (1 łyżeczka proszku do pieczenia)
- 5 jajek
Składniki na masę kokosową (blacha 21 cm x 30 cm)
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1 torebeczka cukru wanilinowego lub 1-2 łyżki własnego cukru waniliowego
- 200 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 saszetki śmietan-fix
Potrzebny sprzęt na brownie:
- Garnek większy i garnek mniejszy do kąpieli wodnej – lub jedno naczynie do rozpuszczania w mikrofali
- Łyżeczka
- Drewniana łyżka
- Miska
- Waga
- Blacha 21 cm x 30 cm
- Piekarnik
Potrzebny sprzęt na masę kokosową:
- Garnek na gotowanie masy (2,5 l jest wygodny)
- Miska na bicie śmietany i potem mieszcząca cały krem
- Drewniane mieszadełko lub inne ulubione
- Łyżka
- Nóż
- Mikser
- Waga jest przydatna
Przygotowanie brownie:
- W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę (masło), kakao i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte zmiksować na gładką masę. Albo zamiast kąpieli wodnej – użyć mikrofali, ale często mieszać, bo się tłuszcz oddziela – szybciej się topi niż czekolada.
- Blachę/tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Tymczasem w misce zmiksować: jajka z cukrem, a na końcu dodać mąkę (i proszek do pieczenia), a następnie wlać rozpuszczoną masę (przed wlaniem jeszcze zamieszać łyżką) i dokładnie połączyć.
- Ciasto wylać na przygotowaną formę. Piec w temp. 180°C przez 25-30 min
Przygotowanie masy kokosowej:
- Mleko zagotować z 0,5 szklanki cukru i cukrem wanili(n)owym. Do gotującego się dodać kokos i gotować dalej do zgęstnienia – 20 min. Mieszać!
- Po tych 20 minutach zdjąć z ognia i dodać masło – najwygodniej pokrojone w mniejsze kawałki,a nie całą kostkę – mieszać do rozpuszczenia i połączenia. BEZ GOTOWANIA!
- Odstawić do całkowitego wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy powyższa masa jest już zimna: ubić śmietankę – zgodnie z instrukacjami na śmietan-fixie (czyli najpierw chwilkę pomiksować, potem dodać cukier i fix, a potem już ubijać na sztywno).
- Do ubitej śmietanki dodać ugotowaną ciapkę kokosową, delikatnie wymieszać i wyłożyć na brownie. Wyrównać.
- Wierzch można ozdobić czekoladową kratką – z rozpuszczonej czekolady.
[259/777]
dobrze, że masa kokosowa pozytywnie zdała test !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jest mega mega dobra! nie omieszkam jej kiedyś użyć do jakiegoś tortu
[…] Zobacz blog […]
właśnie robię je po raz drugi, jest obłędne
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Ale fajnie
Ja chcę piekarnik aaa
Hmmm…