7

Brownie z kokosem

Brownie z kokosem

Ciasto w kolorystyce black&white: brownie z kokosem – bo czy może być coś lepszego od porządnego ciasta czekoladowego z porządną warstwą kremu kokosowego? Pycha! Pycha! Pycha!

Jedno z ciast z urodzin mojego męża. Oj, było smacznie :D

Warstwę kokosową pożyczyłam od Dziewczyn z bloga Tapenda – zaczarowała mnie (masa) i musiałam ją wepchnąć do mojego ciasta (a raczej na nie).

Składniki na część czekoladową – brownie (blacha 21 cm x 30 cm)

  • 220 g masła lub margaryny (użyłam Kasi, bo masło potem wchodzi do kokosu)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g kakao
  • 60 g mąki
  • 300 g cukru pudru
  • (1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 5 jajek

Składniki na masę kokosową (blacha 21 cm x 30 cm)

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 1 torebeczka cukru wanilinowego lub 1-2 łyżki własnego cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 saszetki śmietan-fix

Potrzebny sprzęt  na brownie:

  • Garnek większy i garnek mniejszy do kąpieli wodnej – lub jedno naczynie do rozpuszczania w mikrofali
  • Łyżeczka
  • Drewniana łyżka
  • Miska
  • Waga
  • Blacha 21 cm x 30 cm
  • Piekarnik

Potrzebny sprzęt  na masę kokosową:

  • Garnek na gotowanie masy (2,5 l jest wygodny)
  • Miska na bicie śmietany i potem mieszcząca cały krem
  • Drewniane mieszadełko lub inne ulubione
  • Łyżka
  • Nóż
  • Mikser
  • Waga jest przydatna

Brownie z kokosem

Przygotowanie brownie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę (masło), kakao i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte zmiksować na gładką masę. Albo zamiast kąpieli wodnej – użyć mikrofali, ale często mieszać, bo się tłuszcz oddziela – szybciej się topi niż czekolada.
  2. Blachę/tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Tymczasem w misce zmiksować: jajka z cukrem, a na końcu dodać mąkę (i proszek do pieczenia), a następnie wlać rozpuszczoną masę (przed wlaniem jeszcze zamieszać łyżką) i dokładnie połączyć.
  4.  Ciasto wylać na przygotowaną formę. Piec w temp. 180°C przez 25-30 min

Przygotowanie masy kokosowej:

  1. Mleko zagotować z 0,5 szklanki cukru i cukrem wanili(n)owym. Do gotującego się dodać kokos i gotować dalej do zgęstnienia – 20 min. Mieszać!
  2. Po tych 20 minutach zdjąć z ognia i dodać masło – najwygodniej pokrojone w mniejsze kawałki,a nie całą kostkę – mieszać do rozpuszczenia i połączenia. BEZ GOTOWANIA!
  3. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gdy powyższa masa jest już zimna: ubić śmietankę – zgodnie z instrukacjami na śmietan-fixie (czyli najpierw chwilkę pomiksować, potem dodać cukier i fix, a potem już ubijać na sztywno).
  5. Do ubitej śmietanki dodać ugotowaną ciapkę kokosową, delikatnie wymieszać i wyłożyć na brownie. Wyrównać.
  6. Wierzch można ozdobić czekoladową kratką – z rozpuszczonej czekolady.

Brownie z kokosem

Brownie z kokosem

[259/777]

7 komentarze(-y) do Brownie z kokosem

  • Kasia Tapenda  pisze:

    dobrze, że masa kokosowa pozytywnie zdała test ! :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    • Łucja Łucja  pisze:

      Jest mega mega dobra! :) nie omieszkam jej kiedyś użyć do jakiegoś tortu :)

  • Brownie z kokosem | Przepisy na ?  pisze:

    […] Zobacz blog […]

  • Eliza  pisze:

    właśnie robię je po raz drugi, jest obłędne
    pozdrawiam serdecznie
    Eliza

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ale fajnie :)

  • mira  pisze:

    Ja chcę piekarnik aaa :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Hmmm…

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>