4

Brownie

brownie

Dwa tygodnie temu miałam straszny głód słodyczowy, który mógł zostać zaspokojony tylko w jeden sposób: BROWNIE! Musiało to być coś czekoladowego, ciepłego, najlepiej jeszcze płynnego, coś idealnego. Mimo, że w zasięgu ręki leżały inne słodkości, to nie miałam na nie ochoty. To musiało być „to coś”. Zatem była to ta chwila, kiedy po raz kolejny trzeba było sięgnąć po brownie :) Jadałam gorące :D

Magdzie i Gosi serdecznie dziękuję za przepis, który jest ze mną już kilka miesięcy i nawet zdążył się zgubić i odnaleźć :P

Mmmm…

Mniam!

Dodać coś jeszcze? No dobra…

…pycha! :D

Tylko niech mi ktoś powie, czy do brownie się dodaje proszek do pieczenia ostatecznie czy nie? Raz zrobiłam bez, raz z i za każdym razem było smacznie.

Składniki:

  • 220 g masła lub margaryny
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g kakao
  • 60 g mąki
  • 300 g cukru pudru
  • (1 łyżeczka proszku do pieczenia)
  • 5 jajek

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek większy i garnek mniejszy do kąpieli wodnej
  • Łyżeczka
  • Drewniana łyżka
  • Miska
  • Nieduża blacha lub tortownica średnicy 24 cm

Przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę (masło), kakao i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte zmiksować na gładką masę.
  2. Tymczasem w misce zmiksować: jajka z cukrem, a na końcu dodać mąkę (i proszek do pieczenia), a następnie wlać rozpuszczoną masę (przed wlaniem jeszcze zamieszać łyżką) i dokładnie połączyć.
  3. Blachę/tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na formę. Piec w temp. 180°C przez 25-30 min
  4. Delektować się i rozpływać w zachwycie.

A najpiękniejsze jest to, że brownie wygląda jak zakalec, a zakalcem nie jest :D A na zewnątrz chrupka „skórka”…

brownie ciasto

[188/777]

4 komentarze(-y) do Brownie

  • mira  pisze:

    mm pyszności :)

  • phsa  pisze:

    Do brownie daje się proszek do pieczenia by „ciasto wyrastało” i brownie nie może być półpłynny lecz odrobinę kruchy i miękki. To tylko moja uwaga.

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki :) każda uwaga dobra :)

  • Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli  pisze:

    […] Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 10-12 min. Ciasteczka urosną, popekają i będą wyglądać na mokre/wilgotne, coś w stylu brownie. […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>