Bułeczki półfrancuskie z budyniem, czekoladą i rabarbarem. Miały być jeszcze truskawki, ale co za dużo to niezdrowo. Przepis na ciasto odgapiony od Wiktorkowej – dzięki za pomysł , nadzienie starałam się zmodyfikować.
Bułeczki są pyszne! zarówno na gorąco jak i na zimno. Dobre na drugie śniadanie A mąż stwierdził, że można je nafaszerować mięskiem, pieczarkami i papryką… cóż, wszystko przede mną
Składniki na ciasto (na 2 prostokątne blachy bułeczek):
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka twarogu (200 g)
- 2 żółtka
- 0,5 kostki zimnego masła
- szczypta soli
Składanki na nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru (dla budyni niesłodzonych)
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (można wymieszać z gorzką)
- 1,5 laski rabarbaru
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica do zagniecenia ciasta
- Nóż
- Miseczka
- Garnek na ugotowanie budyniu i drewniana łyżka
- Szklanka
- Łyżeczka
- Deska
- Blachy do pieczenia bułeczek
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
- W misce lub na stolnicy posiekać mąkę z zimnym masłem, następnie dodać twaróg, żółtka i szczyptę soli, jeszcze posiekać nożem i zagnieść ciasto ręką. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na ponad 30 min.
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić w wąskie kawałeczki, ze 3 mm.
- Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
- Przygotować budyń: 2 budynie w 2,5 szklanki mleka. Dodać 4 łyżki cukru jeśli budyń go nie ma. Po ugotowaniu mieszać, żeby się nie zrobiła skorupa. Najlepiej użyć go najszybciej!
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie części: każdą rozwałkować na cienki placek (4 mm) zbliżony do prostokąta, posmarować połową budyniu, posypać połową rabarbaru i połową czekolady. Zrolować. Zostawić niczym nie obłożony margines na zaklejenie – miejsce sklejenia posmarować pozostałym po żółtkach białkiem.
- Rulon kroić w poprzek na ok. 6-7 cm kawałki (bułeczki wyjdą wtedy prawie kwadratowe). Bułeczki przekładać na blachę wyłożoną papierem, zostawić odstępy. Wierzch posmarować białkiem.
- Piec ok. 25-30 min w temp. 220 °C aż bułeczki będą rumiane.
Przepis dodaję do akcji:
[223/777]
wyszły Ci lepiej od moich:D bo moje trochę za bardzo przyjarał piekarnik:D
Przecież moje wyglądają na ciemniejsze od Twoich i Twoje bardziej puchate Ale dzięki, przede wszystkim za pomysł
Spróbowałam i wyszło. Bułeczki super pyszne i super szybkie – połączyłam je z tymi z przepisu na bułeczki z truskawami i rabarbarem bo owoce chodziły za mną już dłuższy czas
Jeśli spodziewasz się gości i nie masz za wiele czasu na przygotowania – polecam
Super, że smakowało! Też muszę upiec taką wersję jednak truskawki i rabarbar to duet niezastąpiony, jak feta ze szpinakiem
mniam!:)) i kolejne, kurczę ale kusisz.
Ojej dziękuję za tyle komentarzy! :)))