Truskawki i czekolada razem? Pycha! Dodatkowo wpakowane do ciasta francuskiego? Lepiej być nie może Ciasteczka francuskie z truskawkami i czekoladą. Pyszne, pyszne! Oczywiście, że zniknęły niemal w ułamku sekundy
Gorąco polecam, bo są bardzo proste do zrobienia i nie wiadomo jak długo będzie nam dane cieszyć się truskawkami. A z mrożonymi to już nie to samo…
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego
- truskawki – na jedno ciasteczko przypada pół truskawki
- 8 kostek czekolady mlecznej
- 4 kostki czekolady gorzkiej
Potrzebny sprzęt:
- deska
- nóż
- blacha
- naczynia do stopienia czekolady (u mnie szklanka i mikrofalówka)
- łyżeczka
Przygotowanie:
- Stopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Truskawki umyć, obrać z szypułek, przekroić wzdłuż na pół.
- Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować całe czekoladą, złożyć na pół i pociąć na kwadraty o boku ok. 6 cm.
- Na każdym ciasteczku-kwadracie kłaść na środku pół truskawki.
- Piec ok 15-20 w temp. ok. 180-190°C do uzyskania idealnego złotego koloru.
- Ciasteczka jeść szybko – bo inaczej inni Wam zjedzą
czy powiesz mi jakiego konkretnie ciasta francuskiego użyłaś ? kupiłam ostatnio takie gotowe i bardzo słabo rosło – nie składałam go, ale u Ciebie każda warstwa ładnie listkuje
To konkretnie byłoby lidla
Piękne, muszę zrobić takie ciasteczka tylko już z innymi owocami
Truskawki, czekoladę i ciasto francuskie kocham każde z osobno, a jeśli są razem to nie brakuje mi już niczego do pełni szczęścia
Otóż to
Takie proste, a takie pyszne
Słodka przekąska na letnie dni Lubię takie
I truskawki można wymienić na inne owocowe, akurat dostępne bo z czekoladą chyba wszystko dobrze się komponuje
czekolada i truskawki to jedne z najsmaczniejszych połączeń:) u mnie sezon truskawkowy się skończył, dżemów 50 szt teraz jagody
wow! gratuluję