29 luty – jedyny taki dzień raz na 4 lata. Z tej okazji podrzucam przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami, a dokładniej: mocno maślane ciasteczka owsiano-razowe z rodzynkami i morelami. Kto nie lubi rodzynek może je swobodnie wymienić w 100% na morele albo inne suszone pyszności-zdrowotności.
Ciasteczka te piekłam z Mamą i stwierdziła, że to od teraz są to jej ulubione ciasteczka
Przepis zdrowy – mąka pszenna używana tylko do rozwałkowania ciasta. Polecam!
Przepis z książki o prezentach do jedzenia.
Składniki:
- 200 g masła (ale można użyć mniej, ja następnym razem ograniczę się do 150 g)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki razowej
- 150 g brązowego cukru (ale również można użyć mniej, bo bakalie są bardzo słodkie)
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- mąka do podsypywania przy wałkowaniu
Potrzebny sprzęt:
- Miska
- Deska
- Nóż
- Szklanka
- Łyżeczka
- Wałek
- Okrągła foremka do wykrawania ciastek o średnicy ok 4 cm lub inna szklanka lub kieliszek
- 2 blachy
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Rodzynki przebrać żeby wybrać ogonki, morele pokroić dość drobno.
- Suche składniki (mąka, płatki owsiane, cukry, proszek) wymieszać w misce. Następnie dodać masło i podziabać całość nożem, dodać jajko.
- Całość zagnieść ręką i na koniec „dognieść” bakalie. Ciasto jest dość ciapkowate. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto podzielić na 2-3 części i wałkować na placki grubości 1,5 cm. Wycinać kółka i układać je na blasze (wyłożonej papierem) w dość dużyć odstępach.
- Piec ok. 15-20 min w temp 180 na złoty kolor.
- Studzić na kratce. Tuż po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, ale po wystudzeniu są już twardawe i chrupiące.
[315/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!