Ciasteczka rozetki – chciałam jakoś inaczej nazwać te ciasteczka, ale tylko tak wszyscy będą wiedzieć o co mi chodzi
Rozetki – chociaż nie wiedziałam, że są rozetkami są moim wspomnieniem z dzieciństwa. Pamiętam jak z babcią kupowałyśmy dwie foremki na targu. W użyciu były niestety niewiele razy… to głupie, bo chyba z powodu nadmiaru tłuszczu z ich smażenia, a wystarczy przecież odsączać na serwetkach.
W każdym bądź razie, jakiś czas temu przypomniałam sobie o istnieniu foremek i przywróciłam je do życia
I tak rozpoczynam nowy 2012 rok: od budzenia foremek do życia. Życzę wszystkim samych przebudzeń, smacznych sukcesów kulinarnych i pięknych aromatów roznoszących się z kuchni przez cały rok!
Karnawał się zaczął, brzuchy po Świętach Bożego Narodzenia już odpoczęły – to zapraszam na ROZETKI
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5-1,75 szklanki mleka
- 1 jajko
- 5-6 łyżeczek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 2-3 kostki smalcu – w zależności od wielkości garnka i ilości foremek i rąk
Potrzebny sprzęt:
- miska
- mikser
- mały nożyk/widelec – do ściągania rozetek z foremek i wyławiania ich z tłuszczu
- garnek
- foremki do rozetek
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mikserem wszystkie składniki: mąka, mleka, jajko, cukry, sól.
- Smalec roztopić w garnku i osiągnąć idealną do smażenia temperaturę, którą znajduje się po popsuciu dwóch pierwszych ciasteczek
- Foremki do rozetek przed pierwszym zanurzeniem zanurzyć w tłuszczu, żeby się podgrzała, a następnie umoczyć w cieście – do ok 0.75 wysokości foremki – żeby ciasto jej nie przykryło.
- Czas smażenia to ok 15-30 sek., aż do zezłocenia się rozetki.
- Usmażone rozetki odsączać na serwetkach i chrupać! Można z cukrem pudrem, ale ja wolę bez… i co najmniej 4 kolejne osoby, które je ze mną jadły też
[141/777]
Oj zabawa przednia i pyszny efekt końcowy polecam jaknajbardziej
Smakowicie wyglądają.
Ja też znalazłam je w internecie (www.jaarpoznan.com.pl) pod nazwą rozetki. Do zakupionego kompletu 4 foremek dołączony był przepis, więc go podaję:
1/2 l piwa, 10 g rumu lub octu w celu zapobieżenia „wpijania tłuszczu”, 3 jajka, 30 dag mąki, szczypta soli.
Po usmażeniu posypałam je cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Wyszły pyszne.
Przed użyciem należy foremki mocno wygrzać w tłuszczu i należy zanurzać w ciście,tak aby cisto nie dostało się na wierzch
[…] po faworkach/chrustach, pączkach i rozetkach kolejne coś do smażenia na smalcu. Szybkie, proste i smaczne – najlepiej zaraz po […]