4

Ciasteczka rozetki

ciasteczka rozetki

Ciasteczka rozetki – chciałam jakoś inaczej nazwać te ciasteczka, ale tylko tak wszyscy będą wiedzieć o co mi chodzi :)

Rozetki – chociaż nie wiedziałam, że są rozetkami są moim wspomnieniem z dzieciństwa. Pamiętam jak z babcią kupowałyśmy dwie foremki na targu. W użyciu były niestety niewiele razy… to głupie, bo chyba z powodu nadmiaru tłuszczu z ich smażenia, a wystarczy przecież odsączać na serwetkach.

W każdym bądź razie, jakiś czas temu przypomniałam sobie o istnieniu foremek i przywróciłam je do życia :)

I tak rozpoczynam nowy 2012 rok: od budzenia foremek do życia. Życzę wszystkim samych przebudzeń, smacznych sukcesów kulinarnych i pięknych aromatów roznoszących się z kuchni przez cały rok!

Karnawał się zaczął, brzuchy po Świętach Bożego Narodzenia już odpoczęły – to zapraszam na ROZETKI :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5-1,75 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2-3 kostki smalcu – w zależności od wielkości garnka i ilości foremek i rąk :P

Potrzebny sprzęt:

  • miska
  • mikser
  • mały nożyk/widelec – do ściągania rozetek z foremek i wyławiania ich z tłuszczu
  • garnek
  • foremki do rozetek

ciasteczka rozetki

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mikserem wszystkie składniki: mąka, mleka, jajko, cukry, sól.
  2. Smalec roztopić w garnku i osiągnąć idealną do smażenia temperaturę, którą znajduje się po popsuciu dwóch pierwszych ciasteczek :)
  3. Foremki do rozetek przed pierwszym zanurzeniem zanurzyć w tłuszczu, żeby się podgrzała, a następnie umoczyć w cieście – do ok 0.75 wysokości foremki – żeby ciasto jej nie przykryło.
  4. Czas smażenia to ok 15-30 sek., aż do zezłocenia się rozetki.
  5. Usmażone rozetki odsączać na serwetkach i chrupać! Można z cukrem pudrem, ale ja wolę bez… i co najmniej 4 kolejne osoby, które je ze mną jadły też :)

rozetki ciasteczka

[141/777]

4 komentarze(-y) do Ciasteczka rozetki

  • mir  pisze:

    Oj zabawa przednia :D i pyszny efekt końcowy polecam jaknajbardziej :)

  • forum kulinarne  pisze:

    Smakowicie wyglądają.

  • irma  pisze:

    Ja też znalazłam je w internecie (www.jaarpoznan.com.pl) pod nazwą rozetki. Do zakupionego kompletu 4 foremek dołączony był przepis, więc go podaję:
    1/2 l piwa, 10 g rumu lub octu w celu zapobieżenia „wpijania tłuszczu”, 3 jajka, 30 dag mąki, szczypta soli.
    Po usmażeniu posypałam je cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Wyszły pyszne.
    Przed użyciem należy foremki mocno wygrzać w tłuszczu i należy zanurzać w ciście,tak aby cisto nie dostało się na wierzch

  • Oponki serowe | 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] po faworkach/chrustach, pączkach i rozetkach kolejne coś do smażenia na smalcu. Szybkie, proste i smaczne – najlepiej zaraz po […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>