Magiczne ciasteczka: człowiek patrzy na nie i od razu chce je zrobić i zjeść Znalazłam je w jodłowym zaciszu, nafaszerowane były powidłami, które zmieniłam na konfiturę wiśniową i dodałam 2 składniki do ciasta.
Mega smaczne, mega łatwe. Przepis miał być w weekend, ale mi się nie udało, bo cały spędziłam aktywnie na dworze
Miłego tygodnia i na umilenie poniedziałku pieczcie ciasteczka serowe z konfiturą wiśniową.
Składniki:
- 1 kostka sera białego (250 g)
- 250 g mąki
- 250 g margaryny, nie całkiem twardej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura wiśniowa
- cukier puder – może być, nie musi
Potrzebny sprzęt:
- Miska/stolnica do wyrobienia ciasta
- Nóż
- Łyżeczka
- Wałek
- Blacha do pieczenia (wygodnie mieć dwie)
- Papier do pieczenia
- Sitko – jeśli konfitura jest zbyt rzadka – czyli między wisienkami jest za dużo soku, to należy go odsączyć (i wypić)
- Wszystkie składniki na ciasto: ser, mąkę, margarynę, cukier i proszek umieścić w misce (na stolnicy), posiekać nożem, a gdy margaryna będzie już w mniejszych kawałkach – zagnieść ciasto ręką.
- Gotowe ciasto dzielić na części i rozwałkować dość cienko – ok. 3 mm grubości. Ciąć na kwadraty o boku 4-5 cm. Nakładać konfiturę wzdłuż jednej przekątnej i skleić przeciwległe rogi (jak na obrazku poniżej). Kilka ciasteczek wycięłam foremką kwiatkiem.
- Piec ok. 20 min w temp. 180°C aż ciasteczka będą miały ładny kolor.
- Przed zjedzeniem można oprószyć cukrem pudrem.
Fajne ciacha
dzięki