2

Czekoladowe ciasto z budyniem i truskawami

czekoladowe ciasto z budyniem i truskawkami

Bo się zachciało ciasta w weekend, ciasta z czekoladą, ciasta z truskawkami, ciasta pysznego. To się pogrzebało w przepisach, znalazło coś dobrego, pozmieniało po swojemu, dodało co inne i wyszło czekoladowe ciasto z budyniem i truskawkami. Pycha! Pierwowzór pochodzi z muffinkowego nieba.

Ciasto znika szybko! Kawałek dostał Wujek na wymianę za pyszną sałatę…. dwa kawałki wyjechały do Teściów na niedzielną kawę… i tak kawałek tu, kawałek tam i cała blacha zniknęła.

Składniki (na tortownicę 24 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady (może być po 50 g mlecznej i gorzkiej)
  • 1 budyń waniliowy
  • 360 ml mleka
  • ok. 20 sztuk truskawek
  • ew. migdały (płatki, kawałki, połówki)
  • masło i odrobina mąki do wysmarowania brzegów tortownicy

Potrzebny sprzęt:

  • Dwie miski, większa i mniejsza
  • 2 szklanki
  • Łyżeczka
  • Dwie łyżki
  • Garnek na ugotowanie budyniu
  • Mały rondelek do stopienia masła
  • Deska
  • Nóż
  • Tortownica 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Masło roztopić, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Czekoladę posiekać.
  3. Truskawki umyć, oderwać szypułki, przekroić na pół (truskawki, nie szypułki).
  4. Ugotować budyń (jak trzeba dodać cukier to dodać), ale nie w 500 ml mleka tylko w 360 ml.
  5. Mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę połączyć w dużej misce.
  6. Jajka roztrzepać w mniejszej misce, dodać jogurt, wymieszać. Całość wlać do suchych składników, dolać wystudzone  masło, wymieszać. Będzie mega gęsto.
  7. Dodać czekoladę, wymieszać.
  8. 2/3 ciasta przełożyć na tortownicę (trochę trzeba się pobawić z rozciąganiem ciasta po dnie). Tortownica wyłożona papierem (dno) i posmarowana masłem i oprószona mąką (boki).
  9. Na ciasto wyłożyć budyń (może być ciepły).
  10. Na budyniu poukładać truskawki – przecięciem do góry.
  11. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta używając dwóch łyżek lub łyżki i palca, bo gęste.
  12. Można posypać migdałami (płatki, kawałki, połówki).
  13. Piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Studzić na kratce. Brzeg można dość szybko odpiąć, bo budyń nie wypływa.

A następnym razem nie wiem czy nie pokusić się na podwójną porcję budyniu…

czekoladowe ciasto z budyniem i truskawkami

 

czekoladowe ciasto z budyniem i truskawkami

 

czekoladowe ciasto z budyniem i truskawkami

Przepis dodaję do akcji:
Wiosenne słodkości!Milion Smaków Truskawek - druga edycja

[291/777]

 

2 komentarze(-y) do Czekoladowe ciasto z budyniem i truskawami

  • Marcin  pisze:

    Wyglądają pięknie, zawsze jak przeglądam blogi kulinarne i widzę takie wypieki zastanawiam się czemu jednym kobietą się chce…innym…nie?!

    Gratuluję:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Bo jak się lubi i się ma dla kogo to się chce :) a jakby się wszystkim chciało, to by w tym nic oryginalnego nie było :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>