Kolejny deser warstwowy, tym razem deser z brzoskwiniami i bananem. Ale! Użyjcie mocno dojrzałych brzoskwiń. Ja kupiłam super twarde, przez co ciężko było je zmiksować i kolor był za mało żółto-pomarańczowy.
Ale co może być lepsze od deseru prosto z lodówki w tak upalne dni? Ponad 30 stopni…
Składniki (na 2 porcje)
- 1,5 brzoskwini, mocno dojrzałych
- 0,75 banana
- 1 jogurt naturalny
- 1 serek homogenizowany waniliowy
- 6 kostek czekolady mlecznej
- 12 małych herbatników
Potrzebny sprzęt:
- 2 szklanki
- pojemnik/duży kubek do rozmiksowania owoców
- naczynia do stopienia czekolady (użyłam szklanki i mikrofali)
- miseczka do wymieszania jogurtu z serkiem
- mikser z końcówką do koktajli lub blender
- 3 łyżeczki +2 do jedzenia
- woreczek do kruszenia ciasteczek
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić.
- Brzoskwinie i banana obrać (skórkę z brzoskwiń zjadłam), pokroić w kawałki, zmiksować.
- Serek wymieszać z jogurtem.
- Herbatniki pokruszyć (w woreczku palcami).
- Układać warstwy deseru – w dowolnej konfiguracji, np. serek, herbatniki, owoce, czekolada, serek, herbatniki, owoce, serek, czekolada.
- Przed podaniem deser schłodzić.
[234/777]
świetny deser:)
z „komunistycznym” zdjęciem – jak to mi wczoraj mąż przygadał