3

Ciasto drożdżowe – „po razy kolejne… dwa”

ciasto drożdżowe z agrestem truskawkami i jagodami

„Praca dyplomowa magisterska” w dziekanacie, to mogę się wreszcie zabrać za reaktywację 777. Jednak reaktywacja nie potrwa zbyt długo, bo trzeba będzie się pouczyć na obronę i egzamin… A potem… to chyba muszę zmienić nazwę bloga!

W ostatnim miesiącu, niezmiernie pracowitym i truskawkowym ku uciesze męża, żołądka i oczu (które odpoczywały od komputera) wpadałam na chwilę do kuchni, by umilić sobie czerwiec.

W tym wpisie i kilku następnych w telegraficznym skrócie pokażę efekty „umilania” :D

Jako pierwsze ciasto drożdżowe – uproszczona wersja babciowego ciasta drożdżowego.

Sprzęt:

  • Rondelek/kubek
  • Miska
  • Kubeczek
  • Łyżeczka

Składniki (na standardową blachę prostokątną):

  • 4 łyżki cukru +2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mąki + 2 łyżeczki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • Niecałe ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

  1. Do miski: mąka, cukier (4 łyżki), sól, jajko, kurkuma.
  2. W rondelku (lub kubku w mikrofali) zagrzać mleko, żeby było wyraźnie ciepłe.
  3. 2 łyżki mleka podgrzanego umieścić w (drugim) kubku wraz z 2 łyżeczkami mąki i cukru oraz drożdżami (pokruszyć). Zamieszać i czekać aż urośnie.
  4. Urośnięte drożdże dodać do składników w misce, mieszać ręką, dodając ciepłe mleko – tyle żeby ciasto było dobre… czyli żeby się nie lało i nie było suchą kluchą :D
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min.

Owoce

Gdy ciasto rośnie szykujemy owoce:

  1. Wersja pierwsza: 0,7 kg truskawki i 2-3 laski rabarbaru + kruszonka (1/5 kostki masła, garść mąki i 1,5 garści cukru, ½  łyżeczki proszku do pieczenia)
    ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
  2. Wersja druga: 0,5 kg truskawek, 10 dag jagód i 20 dag agrestu
    ciasto drożdżowe z jagodami i agrestem

Przed przyniesieniem ciasta z ciepłego miejsca włączyć piekarnik. Po kilku minutach wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze (ja smaruję olejem), oprószyć mąką i podstawić w pobliżu piekarnika żeby podrosło przed obciążeniem owocami. A jak urośnie to układać owoce … w dowolnej konfiguracji (i posypać kruszonką).

Piec ok 20-25 min w temp 160°C.

I tu następuje koniec przygotowania :)
ciasto drożdżowe z truskawkami

ciasto drożdżowe z jagodami[116/777]

3 komentarze(-y) do Ciasto drożdżowe – „po razy kolejne… dwa”

  • Rafał  pisze:

    Co Ci się w nazwie nie podoba? :[

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] na ciasto taki jak tutaj. W skrócie potrzeba: ok 0,7 kg mąki, ponad szklankę ciepłego mleka z dodatkiem wody, 50 g […]

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] przepis to kolejny raz to samo drożdżowe (za każdym razem zmieniam tylko ilość mąki i mleka oraz jajek – w zależności od ilości […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>