6

Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki

ciasteczka dwukolorowe

Niesamowicie proste do zrobienia dwukolorowe ciasteczka. Szybko się pieką, a ciasto to niemal samo się zagniata :) i są pyszne :) i poprawiają humor :)

Upiekłam na wyjazd do rodziny. Nawet najmłodszym smakowało – kolejny wypiek przetestowany na dzieciach :P

Gorąco polecam. Najchętniej upiekłabym znowu te ciasteczka, w jakimś innym kształcie…

Składniki (wyszły dwie prostokątne blachy ciasteczek):

  • 220 g mąki +mąka do ewentualnego dosypania w razie potrzeby i do wałkowania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 120 g margaryny miękkiej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao

Potrzebny sprzęt:

  • miska/stolnica – coś w czym/na czym zagniatacie ciasto
  • łyżeczka
  • łyżka
  • nóż
  • wałek
  • blacha do pieczenia (np. 2 prostokątne)
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Troszkę niedzielnego słońca na ciasteczkach:

ciasteczka dwukolorowePrzygotowanie:

    1. Zagnieść ciasto z: mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtka, mleka i margaryny. Zagniata się BARDZO szybko. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao – zagnieść.
    2. Oba kolory ciasta wsadzić na ok 15-30 min do lodówki do schłodzenia.
    3. Po wyjęciu z lodówki, każdą porcję ciasta rozwałkować na podłużny placek (szerokość ok. 12-15 cm, grubość 4-5 mm). Jeden położyć na drugi i zrolować razem.

ciasteczka dwukolorowe slimaczki

  1. Rolkę ciasta ciąć w poprzek na cienkie ciasteczka (5 mm) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – układać NIE na styk! Piec ok. 15 min w temp. 170-180°C.

ślimaczki ciasteczka dwukolorowe[202/777]

6 komentarze(-y) do Dwukolorowe ciasteczka ślimaczki

  • wiktorkowa  pisze:

    to co jest najlepszego w takich ciasteczkach to ich kruchość i idealna słodkość:) można ich zjeść na prawdę dużo;)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Masz rację w 100% :)

  • Klaudia  pisze:

    Super takie ciasteczka uwielbiam kruchutkie i domowe.

    • Łucja Łucja  pisze:

      I proste, szybkie i smaczne :)

  • gin  pisze:

    Robiłam niedawno podobne – urzekły mnie :) Twoje wyglądają cudnie :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki bardzo :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>