3

Sałatka gyros

sałatka gyros

Sałatka gyros – jest to pierwsze danie obiadowe, o które upomniało się moje kochane Drugie Pół!! Oraz danie kolacyjne, które pojawiło się na urodzinach Mamy i zrobiło furorę (tak się robi wrażenie na przyjaciółkach mamy :D )

A mój kuzyn Jurek, który obawiał się w minioną sobotę jedzenia, które przygotowałam (gdyż kilka lat wcześniej jadł szaszłyki z grejpfrutem, które były dla niego za gorzkie) wziął podwójną dokładkę :D

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (albo z indyka – to zależy od tego czy brakło już kurczakowych w sklepie)
  • 2 średnie czerwone cebule
  • ogórki konserwowe (5-6 sztuk)
  • ketchup (najlepiej Pudliszki – nie wiem dlaczego akurat ta firma, ale taka wskazówkę dostałam od kolegi)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kapusta pekińska
  • majonez (ze 3-4 łyżki)
  • mały jogurt naturalny
  • przyprawa gyros (najlepiej firmy Kotanyi bo jest najsmaczniejsze potem – kolega)
  • olej do smażenia

Potrzebny sprzęt:

  • nóż
  • deska
  • patelnia
  • drewniane coś do mieszania na patelni
  • 2 dość duże (jedna najlepiej przeźroczysta, żeby było widać warstwy) miski
  • 1 mała miseczka
  • Opcjonalnie (zapobiega wystygnięciu mięska): 2 dodatkowe nieduże miseczki lub talerze do chwilowego odłożenia posiekanej cebuli i pokrojonych ogórków

Przygotowanie:

  1. Siekamy cebulę (aby uniknąć płaczu ciocia radziła, żeby zapalić gaz na kuchence, ale na mnie to nie działa) i przesypujemy do „opcjonalnej” miseczki.
  2. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w drugiej „opcjonalnej” miseczce).
  3. Otwieramy kukurydze i odsączamy (tzn. ona się sama odsączy, a my zajmujemy się dalszym ciągiem).
  4. Do małej miseczki przelewamy jogurt i mieszamy z majonezem.
  5. Kapustę pekińską kroimy w paseczki i przerzucamy do dużej nieprzeźroczystej miski.
    Sałatka gyros
  6. Piersi oczyszczamy, kroimy w paseczki i smażymy na patelni (na oleju, chyba, że patelnia teflonowa to nie trzeba), przyprawiając w miarę mocno przyprawą do gyrosa.
  7. Usmażone mięsko przerzucamy do przeźroczystej miski – jako pierwszą warstwę sałatki.
    Sałatka gyros
  8. Zasypujemy kolejno posiekaną cebulą i pokrojonymi ogórkami.
    Sałatka gyros
    Sałatka gyros
  9. Te trzy warstwy zalewamy keczupem (NIE MIESZAMY!!!).
    Sałatka gyros
  10. Wysypujemy na keczup samoczynnie odcedzoną kukurydzę.
    Sałatka gyros
  11. Zalewamy majonezem wymieszanym z jogurtem.
    Sałatka gyros

Moja opinia:

Jak zobaczyłam składniki tej sałatki po raz pierwszy, to się załamałam: za dużo keczupu, za dużo kapusty, ogórki konserwowe… Okazuje się jednak, ze całość jest przepyszna :)

Pierwotna wersja była taka, ze kapustę wrzuca się na samą górę sałatki, jednak ja nie miałam na tyle dużej miski, żeby to wszystko pomieścić i dlatego wylądowała osobno. Wyszło to tej potrawie na dobre: nie każdy lubi kapustę pekińską, a ten kto lubi może jej sobie dać tyle ile chce i kiedy chce.

Jeśli chodzi o opcjonalny sprzęt: jeśli zaczniemy od smażenia piersi, a potem będziemy kroić resztę składników, to mięso nam wystygnie. Dlatego lepiej wszystko naszykować, a to co ma być ciepłe robić na końcu. Sałatka lepiej smakuje na ciepło.

[27/777]

3 komentarze(-y) do Sałatka gyros

  • Henryk  pisze:

    Widzę rozlany jak mleko tej jogurt. Więc jogurt musi być gęsty – grecki. Potrawa wzdymająca. Proponuję cebulkę blanszować, ostatecznie przelań ją wrzątkiem i ostudzić.
    Kolega ma rację co producenta do keczupu i przyprawy. Pozdrawiam!

  • Justyna  pisze:

    Uważam, ze Pudliczki to najbardziej sztuczny keczup jaki kiedykolwiek jadłam, tu widać nawet kolor jest jakiś dziwny…Ale każdy oczywiście ma swoje zdanie i podniebienie inne.
    Do majonezu i jogurtu dodaję jeszcze odrobinę czosnku.

    • Łucja Łucja  pisze:

      Różne rzeczy się na studiach kupowało. A jak kto woli – można robić własny keczup

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>