Wczoraj wieczorem dobrałam się do mojej wielkiej teczki z mnóstwem przepisów szukając inspiracji na dzisiejszy obiad. Przebrnęłam przez książkę pachnącą pomarańczami, czyli przez kuchnię krajów otaczających Morze Śródziemne, przez liczne zapiski, aż dotarłam do cytrusów, a dokładniej cytryn.
Także dziś na obiad kurczak po australijsku z cytrynami. Czy ma on coś wspólnego z Australią… pojęcia nie mam, ale mam nadzieje, że będzie smacznie – ten wstęp piszę jeszcze przez ukończeniem pichcenia.
Składniki:
- 4 kotleciki z piersi kurczaka, czyli 2 piersi przecięte na pół
- 2 nieduże cytryny
- 2 łyżki mąki
- masło do smażenia
- szklanka bulionu (pół kostki drobiowej rozpuszczam w gorącej wodzie)
- jakieś zielone zielska, żeby było kolorowo, np. natka pietruszki (ja nie mam…)
- sól i pieprz
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- deska
- talerzyk
- talerz duży
- opcjonalnie: wyciskacz do cytrusów
- szklanka
- łyżeczka
- łyżka
- patelnia i coś drewnianego do walki z filetami
Przygotowanie:
- Cytryny umyć i sparzyć. Z jednej otrzeć skórkę, a z drugiej wycisnąć sok.
- Umyte, osuszone filety położyć na talerzu, obsypać otartą wcześniej skórką (ok 1,5 łyżeczki) i skropić sokiem (ok 2 łyżeczek). Tak przygotowane wstawić do lodówki na ponad godzinę.
- Następnie posolić je, obtoczyć w mące i smażyć na patelni z rozpuszczonym masłem.
- Do usmażonych filecików wlać bulion oraz dodać pozostałą skórkę i sok z cytryny. Wszystko dusić 10 min pod przykryciem.
- Po 1o minutach na filety położyć plasterki cytryny (tej pierwszej, co skórkę straciła) i pozwolić im się razem dusić jeszcze 4 minutki. Jak się ma zielsko to też dodać, ja użyłam gotowej mieszanki ziół do sałatek.
- Po szóste: jeść! Może być w towarzystwie ryżu, frytek i prostej sałatki
Okazało się, że smak ciekawy, coś innego niż zwykle. Duża ilość cytryny przypomina rybę
I !! Podane na nowych ślicznych talerzach !!
[58/777]
[…] pokroić, wymieszać i jeść, np. z kurczakiem po australijsku. ACHA! I zapominamy, że ogórki z pomidorami nie powinny występować razem, bo się witaminki […]
[…] pokroić, wymieszać i jeść, np. z kurczakiem po australijsku. ACHA! I zapominamy, że ogórki z pomidorami nie powinny występować razem, bo się witaminki […]