Kurczak w cieście francuskim. Danie obiadowe ze środy, zdjęcia naszykowane od czwartku, a przepis dopiero dziś… troszkę mi zeszło.
Danie prezentuje się bardzo atrakcyjnie (nawet mąż powiedział, że ładnie podane), a oczywiście jest bardzo proste do wykonania. Przyrządziłam na pikantnie, bo środa 16 stycznia była dniem dań pikantnych. Także papryki ostrej nie żałowałam.
Życzę miłego tygodnia
Składniki (na 4 zawijańce):
- 30 dag piersi z kurczaka
- 3/4 papryki czerwonej
- 1 średniej wielkości cebula
- 5 łyżek wody
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- 1 rolka ciasta francuskiego
- olej do podsmażenia kurczaka
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Patelnia z pokrywką i drewniana łopatka
- Blacha, która zmieści 4 zawijańce
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka opłukać, pokroić w paseczki/kawałeczki. Podsmażyć nieco na patelni. Dodać poszatkowaną cebulę. Nie wysmażać mięska za bardzo, bo jeszcze będzie siedziało w piekarniku ok. 20 minut.
- Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (papryk nie żałować). Dolać odrobinę wody, żeby patelnia nie była całkowicie sucha.
- Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę – aby się tylko delikatnie podgrzała.
- Ciasto francuskie przekroić w poprzek na pół i każdą z połówek na pół – też w poprzek. Węższe brzegi ponacinać 6 lub 7 razy – środek zostawiając niepocięty, na nadzienie (widać na zdjęciu).
- Na środek każdego fragmentu ciasta nałożyć 1/4 farszu. Zaplatać frędzle ciasta na farszu.
- Piec ok 20 min w temp. 170-180°C, aż do zrumienia.
- Podawać np. z mieszanką sałat i oliwkami.
[185/777]
Godne podziwu i z pewnością smakowite
uwielbiam tego typu dania:)
Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie „Gotowanie za głosowanie”:)
Zagłosowane, ale chyba nie „wygram”