3

Kurczak w cieście francuskim

kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim. Danie obiadowe ze środy, zdjęcia naszykowane od czwartku, a przepis dopiero dziś… troszkę mi zeszło.

Danie prezentuje się bardzo atrakcyjnie (nawet mąż powiedział, że ładnie podane), a oczywiście jest bardzo proste do wykonania. Przyrządziłam na pikantnie, bo środa 16 stycznia była dniem dań pikantnych. Także papryki ostrej nie żałowałam.

Życzę miłego tygodnia :)

Składniki (na 4 zawijańce):

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 5 łyżek wody
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • olej do podsmażenia kurczaka

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Patelnia z pokrywką i drewniana łopatka
  • Blacha, która zmieści 4 zawijańce

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka opłukać, pokroić w paseczki/kawałeczki. Podsmażyć nieco na patelni. Dodać poszatkowaną cebulę. Nie wysmażać mięska za bardzo, bo jeszcze będzie siedziało w piekarniku ok. 20 minut.
  2. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (papryk nie żałować). Dolać odrobinę wody, żeby patelnia nie była całkowicie sucha.
  3. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę – aby się tylko delikatnie podgrzała.
  4. Ciasto francuskie przekroić w poprzek na pół i każdą z połówek na pół – też w poprzek. Węższe brzegi ponacinać  6 lub 7 razy – środek zostawiając niepocięty, na nadzienie (widać na zdjęciu).
    kurczak w cieście francuskim
  5. Na środek każdego fragmentu ciasta nałożyć 1/4 farszu. Zaplatać frędzle ciasta na farszu.
  6. Piec ok 20 min w temp. 170-180°C, aż do zrumienia.
  7. Podawać np. z mieszanką sałat i oliwkami.
    piersi z kurczaka w cieście francuskim

[185/777]

3 komentarze(-y) do Kurczak w cieście francuskim

  • mira  pisze:

    Godne podziwu i z pewnością smakowite :)

  • Ania  pisze:

    uwielbiam tego typu dania:)
    Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie „Gotowanie za głosowanie”:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Zagłosowane, ale chyba nie „wygram” :(

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>