Kurczak z ananasem i mandarynkami jest to potrawa, że tak to ujmę – dla odważnych, gdyż niewiele osób lubi połączenie mięsa z owocami.
Proporcje na 2-3 osoby (dla osobników z małym żołądkiem – nawet na 4)
Składniki (na 2-3 porcje):
- ok. 40 dag piersi (czasem się to nazywa filety) z kurczaka lub indyka (może być więcej lub mniej – jak chcecie)
- 3-4 mandarynki
- puszka ananasów (najwygodniej w kawałeczkach)
- 25 dag ryżu (2 woreczki)
- masło do smażenia
- curry
- pieprz i sól
Potrzebny sprzęt:
- nóż
- deska
- patelnia i garnek do ugotowania ryżu
- coś drewnianego do mieszania na patelni
- otwieracz do puszek
Przygotowanie:
- Nastawiamy wodę na ryż i jak się zagotuje gotujemy go.
- W międzyczasie robimy całą resztę: oczyszczamy piersi z kurczaka, kroimy na kawałki i smażymy na maśle.
- Gdy mięsko się usmaży dodajemy ananasy, mandarynki (każdą cząstkę przecinamy na pół), zalewę z ananasów i chwile razem to pichcimy.
- Ryż powinien być już ugotowany (ale jeszcze twardawy) więc wrzucamy go na patelnię.
- Dodajemy curry tyle, żeby ryż zrobił się żółty (ale bez przesady!!).
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Moja opinia:
Całość ma stosunkowo papkowatą konsystencję, ale jest pyszne i jak pachnie!!! Ach… Co do ryżu: ja zawsze używam tego w woreczkach.
[3/777]
[…] Kurczak z plasterkami ananasa dodany 1 marca 2011 przez Łucja Kolejny sposób na połączenie kurczaka z ananasem (poprzedni jest tu ). […]
[…] Kurczak z plasterkami ananasa dodany 1 marca 2011 przez Łucja Kolejny sposób na połączenie kurczaka z ananasem (poprzedni jest tu ). […]