Michał nie lubi groszku, więc mieszankę groszkowo-marchewkową trzeba było zużyć do obiadu nie-niedzielnego. Zrobiłam danie eksperymentalne i wyszło bardzo smacznie i ładnie kolorystyczne. Przed Wami kurczak z marchewką i groszkiem.
Składniki (na 2 porcje):
- 0,5 takiej wielkiej piersi z kurczaka, co ma mostek w środku
- 1 szklanka ciepłej wody lub troszkę więcej
- 0,5 kostki rosołowej drobiowej
- Mieszanka groszkowo-marchewkowa (np. mrożona, ok. 0,5 kg)
- Pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
- Masło do smażenia i do zasmażki
- 1 kopiasta łyżka mąki
Potrzebny sprzęt:
- Łyżka
- Nóż
- Szklanka
- Deska
- Patelnia i coś do mieszania, pokrywka
- rondelek
Przygotowanie:
- Pierś umyć, pokroić w paseczki/kawałeczki, wrzucić na rozgrzana patelnię z roztopionym masłem, smażyć.
- Gdy mięsko jest już zarumienione to na patelnię wrzucić mieszankę groszkowo-marchewkową i razem dusić pod przykryciem.
- W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuścić kostką rosołową.
- W rondelku rozpuścić 1,5 łyżki masła i rozmieszać z mąką. Następnie stopniowo dolewać wodę z rosołkiem, mieszając nad małym ogniem. Całość wlać na patelnię.
- Doprawić pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz przyprawą do kurczaka.
- Pogotować na wolnym ogniu kilka minut.
- Koniec.
Uwaga (taka sama jak przy innym przepisie):
Jeśli mięsko z warzywami jest za gęste można dolać jeszcze trochę wody.
Oczywiście potrzebne uszczelniacze typu ryż, makaron, frytki, ziemniaki, puree, duffinki czy co tam chcecie będą pasowały. Ja użyłam kromki chleba mojego wyrobu (przepis tutaj ), żeby czymś zjeść sosik.
[50/777]
Apetyczne kolejny przepis na kurczak przyda się :):):)
by uniknąć nudy