Wczoraj wieczorem wyjęłam z zamrażalnika kurczaka (wówczas bez konkretnych planów), później Mężczyzna mój kochany naopowiadał mi jakie to on pyszne mięsko jadł, przyrządzone przez siebie, z dodatkiem papryki i w ogóle ach! i och! No i narobił mi takiej ochoty, że poleciałam dziś po zajęciach po paprykę i dołączyłam ją do kurczaka. Efekt: mój obiad, zadowolony brzuszek, zaspokojona ochota i niezłe zdjęcia oto kurczak z papryką.
Składniki (na 1 porcję):
- Ryż – tyle ile jedna osoba umie zjeść
- 1 mała pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 0,5 czerwonej papryki
- Odrobina cebuli
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 0,5 kostki rosołowej drobiowej
- Przyprawa do kurczaka
- Masło do smażenia
- Płaska łyżeczka mąki
Potrzebny sprzęt:
- Garnek (do gotowania ryżu)
- Łyżeczka
- Nóż
- Szklanka
- Deska
- Patelnia i coś do mieszania
Przygotowanie:
- Nastawić wodę na ryż, bo to się najdłużej robi i go tam gotować w międzyczasie.
- Pierś umyć, pokroić w paseczki/kawałeczki, wrzucić na rozgrzana patelnię z roztopionym masłem, smażyć.
- Posiekać cebulę, a jak mięsko jest już ładnie rumiane to ją dorzucić i całość posypać przyprawą do kurczaka.
- Pokroić paprykę w paski wzdłuż i potem każdy pasek na 3-4 części w poprzek i wrzucić na patelnię, dusić pod przykryciem.
- Po ok. 3-4 minutach dolać mieszankę: woda + kostki rosołowej pół + mąka.
- Pogotować na wolnym ogniu kilka minut, można bez przykrycia. Powinno troszkę zgęstnieć.
- Ryż powinien być już gotowy, więc można jeść
Uwaga:
Nie zapomniałam o soli i pieprzu w wymienionych składnikach. NIE MA ich w składzie.
Całość jest mniam! Tak wygląda z bliska:
[41/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!