7

Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli

czekoladowe ciasteczka z chilli

Ostrrrrre mocno czekoladowe ciasteczka z chilli – moja propozycja na tegoroczne walentynki. Duuużo czekolady, kropla whisky (no dobra, nie kropla – 2 łyżki) i nieco pikanterii z chilli.

Miałam już napisany wstęp przepisowy, ale jestem zmuszona go zmienić, bo! Ciasteczka piekłam już dwa razy, minimalnie zmieniając ilości składników, a ciasteczka wyszły tak inne,  że poniżej prezentuję Wam dwie wersje przepisów. I te drugie są naprawdę ostrrrrrrrrre! Różnice w przepisach są „pogrubione”.

WERSJA NR 1

Składniki (wyszły 34 ciasteczka):

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki kopiate mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy chilli
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (wreszcie zrobiłam swój i nie muszę używać wanilinowego z torebeczki)
  • 1 jajko
  • 50 g żurawiny
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki wody

Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli

Potrzebny sprzęt:

  • 3 łyżki
  • łyżeczka
  • nóż
  • deska
  • szklanka
  • miska i mikrofala do stopienia czekolady lub dwa garnki na kąpiel wodną
  • i jeszcze 2 miski
  • sitko do przesiania mąki (ale jak nie ma, to nie ma tragedii)
  • 2 blachy
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Żurawinę wsypać do szklanki, dodać 2 łyżki whisky i 2 łyżki wody, „udeptać” żeby żurawina się zanurzyła. Odstawić żeby naciągnęła płyny.
  2. Czekoladę gorzką połamać na kostki i razem z masłem stopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Po stopieniu – odstawić do przestygnięcia.
  3. Czekoladę mleczną posiekać.
  4. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, chilli i cynamonem. Wymieszać.
  5. Gdy żurawina już spuchła, a czekolada jest zimna: zmiksować cukier, cukier waniliowy i jajko na puch.
  6. Do cukrowo-jajecznego kremu dodawać po łyżce stopionej czekolady, stale miksując, a następnie dodawać po łyżce mąki z sypkimi dodatkami i dalej miksować.
  7. Na koniec do gęstego już ciasta dodać posiekaną czekoladę i odsączoną żurawinę (bo raczej nie wciągnęła całej cieczy w której pływała). Wymieszać łyżką.
  8. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia kłaść „kupki” ciasta. Jest gęste (przynajmniej mnie takie wyszło). Zostawić przestrzenie między porcyjkami. 1 łyżeczka to 1 ciastko.
    czekoladowe ciasteczka z chilli
  9. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 10-12 min. Ciasteczka urosną, popekają i będą wyglądać na mokre/wilgotne, coś w stylu brownie.
  10. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, najlepiej na kratkę.

Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli

 

WERSJA NR 2 (bez żurawiny ale za to z prawdziwą papryczką chilli)

Składniki (wyszło chyba 36 ciasteczek):

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanej papryczki chilli
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki siekanych migdałów lub płatków, lub słupków

Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli

Potrzebny sprzęt:

  • 3 łyżki
  • łyżeczka
  • nóż
  • deska
  • szklanka
  • miska i mikrofala do stopienia czekolady lub dwa garnki na kąpiel wodną
  • i jeszcze 2 miski
  • sitko do przesiania mąki (ale jak nie ma, to nie ma tragedii)
  • 2 blachy
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Czekoladę gorzką połamać na kostki i razem z masłem stopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Po stopieniu – odstawić do przestygnięcia.
  2. Czekoladę mleczną posiekać.
  3. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać.
  4. Gdy roztopiona czekolada jest zimna: zmiksować cukier, cukier waniliowy i jajko na puch.
  5. Do cukrowo-jajecznego kremu dodawać po łyżce stopionej czekolady, stale miksując, a następnie dodawać po łyżce mąki z sypkimi dodatkami, 2 łyżki whisky i dalej miksować.
  6. Na koniec do gęstego już ciasta dodać posiekaną czekoladą, chilli i migdały. Wymieszać łyżką.
    czekoladowe ciasteczka z chilli
  7. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia kłaść „kupki” ciasta. To ciasto jest wyraźnie rzadsze. Zostawić przestrzenie między porcyjkami. 1 łyżeczka to 1 ciastko.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 10-12 min. Ciasteczka urosną, rozleją się na kształt kółek i popękają. Po upieczeniu się zapadły.
  9. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, najlepiej na kratkę.

Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli

Przepis dodaję do akcji:
Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?
[251/777]

7 komentarze(-y) do Mocno czekoladowe ciasteczka z chilli

  • kasia  pisze:

    Jadalam czekolade z dodatkiem chilli i musze przyznac, ze baaardzo mi smakowala! Musze sie zabrac i za ciasteczka, pojawiaja sie tu i owdzie i bardzo kusza…
    :)

    Milo, ze jestes w akcji!
    Kasia
    http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    • Łucja Łucja  pisze:

      Polecam ciasteczka :)

  • Magda  pisze:

    Ciastka pyszne, a zdjęcia śliczne :-)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki :)

  • Marlena  pisze:

    Uwielbiam ciastka na ostro! Wspaniały Przepis i dlatego trafia do ulubionych :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki :):)

  • Francuskie ciasteczka z kandyzowanym imbirem  pisze:

    […] Czekoladowe ciasteczka z chilli […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>