Naleśniki z jabłkami już były, z imbirem też, z wisienkami czekoladowe również.
Parówki w potrawce , parówki rozczapierzone zjedzone.
To teraz połączyłam naleśniki z parówkami, dodałam kilka innych składników i smaczny kolejny obiad gotowy
Składniki na ciasto naleśnikowe (zazwyczaj wychodzi 5 naleśników):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli lub dwie
- 1 łyżeczka oregano
- Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)
Potrzebny sprzęt (naleśniki):
- Garnek/miska do miksowania
- Mikser
- Szklanka
- Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
- Chochelka
Przygotowanie (naleśniki):
- Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
- Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.
Składniki na nadzienie:
- Parówki – tyle ile sztuk naleśników
- Ser żółty – plasterki – tez odpowiednio do ilości naleśników
- 1 papryka
- Oliwki
- Cebula – też ilość zależy od naleśników
- Koncentrat pomidorowy lub keczup
- Masło
Potrzebny sprzęt (nadzienie):
- Naczynie żaroodporne
- Deska
- Nóż
- Piekarnik
Przygotowanie (nadzienie):
- Na każdy naleśnik układać: koncentrat lub keczup plastry sera, parówkę, paski papryki, oliwki, pióra cebuli.
- Naleśniki rolować i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przed ułożeniem kolejnej warstwy naleśników – na tych wcześniejszych poukładać kawałki masła i na samej górze tak samo.
- Zapiekać w piekarniku ok 20-30 min, w temp. 160⁰C, bez przykrycia.
Podawać np. z sosem czosnkowym.
[132/777]
No to proszę smaczny powrót do Polski, będą naleśniki z tej okazji
a jakże :D:D:D
Witamy w Polsce! a to nie koniec naleśnikowania!