2

Naleśniki z parówkami

nalesniki z parówkami

Naleśniki z jabłkami już były, z imbirem też, z wisienkami czekoladowe również.

Parówki w potrawce , parówki rozczapierzone zjedzone.

To teraz połączyłam naleśniki z parówkami, dodałam kilka innych składników i smaczny kolejny obiad gotowy :)


Składniki na ciasto naleśnikowe (zazwyczaj wychodzi 5 naleśników):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Szczypta soli lub dwie
  • 1 łyżeczka oregano
  • Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)

Potrzebny sprzęt (naleśniki):

  • Garnek/miska do miksowania
  • Mikser
  • Szklanka
  • Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
  • Chochelka

Przygotowanie (naleśniki):

  1. Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
  2. Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.

Składniki na nadzienie:

  • Parówki – tyle ile sztuk naleśników
  • Ser żółty – plasterki – tez odpowiednio do ilości naleśników
  • 1 papryka
  • Oliwki
  • Cebula – też ilość zależy od naleśników
  • Koncentrat pomidorowy lub keczup
  • Masło

Potrzebny sprzęt (nadzienie):

  • Naczynie żaroodporne
  • Deska
  • Nóż
  • Piekarnik

Przygotowanie (nadzienie):

  1. Na każdy naleśnik układać: koncentrat lub keczup plastry sera, parówkę, paski papryki, oliwki, pióra cebuli.
    naleśniki z parówkami
  2. Naleśniki rolować i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przed ułożeniem kolejnej warstwy naleśników – na tych wcześniejszych poukładać kawałki masła i na samej górze tak samo.
    naleśniki z parówkami
  3. Zapiekać w piekarniku ok 20-30 min, w temp. 160⁰C, bez przykrycia.
    naleśniki z parówkami

Podawać np. z sosem czosnkowym.

naleśniki z parówkami

[132/777]

2 komentarze(-y) do Naleśniki z parówkami

  • mira  pisze:

    No to proszę smaczny powrót do Polski, będą naleśniki z tej okazji :D
    a jakże :D:D:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Witamy w Polsce! a to nie koniec naleśnikowania! :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>